Roos gaat altijd met de bus. Maar op 18 maart 2019 loopt het anders. Vader René Verschuur besluit haar die dag naar de tram te brengen. "Heel verdrietig. Ik voelde me daar heel lang schuldig over." Maandag start de rechtszaak tegen verdachte Gökmen T.

Roos (19) is een van de vier mensen die om het leven kwamen bij de tramaanslag in Utrecht. En dat terwijl die bewuste maandagochtend nog zo normaal begon, vertelt René Verschuur: "Roos werd vrolijk wakker. We hebben lekker ontbeten. Daarna heb ik haar op de bus gezet, hier in Vianen."

Prikspuit vergeten

Roos gaat op weg naar Groningen voor een korte vakantie. Maar in de bus komt ze erachter dat ze de prikspuit voor haar diabetes is vergeten. "Ze is uit de bus gestapt en ik ben haar de medicijnen gaan brengen", herinnert René zich. "Maar toen ik aankwam, reed de volgende bus net weg. Toen zei ik tegen Roos: ik zet je op de tram."

In diezelfde tram van Nieuwegein naar Utrecht CS, stapt om 10.45 uur ook de 37-jarige Gökmen T. in. Als de tram vertrekt van het 24 Oktoberplein, trekt hij een vuurwapen en begint te schieten op willekeurige passagiers.

'What the fuck? Ik word gestoken!'

Op datzelfde moment is Roos aan het bellen met haar baas. "Roos was met hem aan het praten en zei opeens: 'Fuck. What the fuck? Ik word gestoken!' Toen viel haar telefoon uit haar handen. Haar werkgever hoorde een hoop geschreeuw en gegil."

Diezelfde werkgever bracht vader René naar het UMC Utrecht, waar het Calamiteitenhospitaal was geopend. Urenlang wachtte hij in een speciale ruimte voor familieleden van slachtoffers. "En dan zie je de politie binnenkomen met doktoren. En die lopen op ons af. Dan is het simpel. Dan weet je dat jouw dochters een van de slachtoffers is."

info

De rechtszaak

Gökmen T. wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van meervoudige moord of doodslag met een terroristisch motief. Tijdens zijn verhoor heeft hij toegegeven dat hij op 18 maart het vuur heeft geopend in een tram die bij het 24 Oktoberplein reed. Drie slachtoffers overleden ter plekke, een vierde slachtoffer overleed 10 dagen later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Ook raakten meerdere mensen gewond.

Vanaf maandag 2 maart staat Gökmen T. voor de rechter. Psychologen en psychiaters concluderen dat hij zwakbegaafd, narcistisch en verminderd toerekeningsvatbaar is. "Strafrechtelijk is de constatering verminderd toerekeningsvatbaar interessant", zegt strafrechtdeskundige Sven Brinkhoff van de Open Universiteit. "Een gevangenisstraf opleggen is dan namelijk nog steeds mogelijk."

De strafzaak tegen Gökmen T. is bijzonder, omdat het de eerste keer is dat een terreurverdachte voor de rechter moet komen voor een aanslag met meerdere doden. Uniek is ook dat de rechtbank Gökmen T. tegen zijn wil een advocaat heeft toegewezen. De rechters denken dat hij niet goed in staat is zijn eigen verdediging te voeren. "Deze verdachte hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd", zegt Brinkhoff. "Dat is waarschijnlijk ook een reden waarom de rechters willen dat hij een advocaat heeft. De vraag is wel of die advocaat hem goed kan verdedigen, als hij geen contact met Gökmen T. heeft."

Lees ook

Genadeschot

Belangrijk bewijsmateriaal tegen Gökmen T. zijn de beelden van de beveiligingscamera's in de tram. Die registreerden de aanslag van seconde tot seconde. Omdat René Verschuur per sé wil weten of Roos de schietpartij zag aankomen, heeft de politie hem de beelden laten zien.

Daarna komt hij terug en geeft hij haar een genadeschot. Dat zal ik hem nooit vergeven.

"Hij heeft haar beschoten en dan ligt ze dood te gaan. Dan gaat hij andere slachtoffers maken. Daarna komt hij terug en geeft hij haar een genadeschot. Dat zal ik hem nooit vergeven. Dan ben je echt een beest."

Hoop op levenslang

Tijdens de rechtszaak hoopt René er vooral achter te komen waarom zijn dochter is vermoord door Gökmen T.: "Wat bezielt je om zoiets te doen? Wat heb je in godsnaam gedaan? Leg eens uit waarom!"

De rechtbank zal Gökmen T. desnoods met geweld dwingen om bij zijn eigen proces aanwezig te zijn. Dat lieten de rechters weten na een dringend verzoek van enkele nabestaanden, onder wie René Verschuur. "Laat hem maar niet meer vrijkomen zolang ik leef. Het is gewoon onmenselijk wat hij gedaan heeft. Daar staat maar een straf op en dat is levenslang."

TV-reportage over de komende rechtszaak tegen Gökmen T. en de tramaanslag in Utrecht

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.