Gökmen T., de verdachte van de tramaanslag in Utrecht, is veroordeeld tot levenslang. Dat heeft de rechter vanmiddag bepaald. De uitspraak was vanwege de corona-uitbraak in afwezigheid van veel direct betrokkenen.

Bij de schietpartij op 18 maart 2019 kwamen 4 mensen om het leven en 2 mensen raakten zwaargewond. Het Openbaar Ministerie eiste begin deze maand een levenslange gevangenisstraf tegen Gökmen T. De aanklagers noemden de 38-jarige Utrechter "een uiterst gevaarlijk persoon" en het gevaar voor herhaling "aanzienlijk". Hij zou de aanslag volgens het OM hebben gepleegd met een terroristisch motief.

Nabestaanden opgelucht

René Verschuur verloor zijn dochter Roos bij de tramaanslag. Hij is opgelucht dat Gökmen T. tot levenslang is veroordeeld. "Ik had niet anders verwacht, maar het is pas echt zeker als het is uitgesproken. Nu kan ik verder met het opbouwen van een leven zonder Roos en zonder die klootzak. Deze week ga ik dit aan Roos vertellen, bij haar graf."

Wendy van Egmond is advocaat van de nabestaanden in deze zaak. "Het is jammer dat ze hier niet bij konden zijn vandaag. Het voelt surrealistisch om deze uitspraak op afstand met hen te delen. Maar het is de uitkomst die telt."

Wendy van Egmond, advocaat van de nabestaanden reageert

Anders dan normaal

Door de coronacrisis die ons land in z'n greep houdt, verliep de uitspraak in de rechtbank Midden-Nederland anders dan normaal. Slechts één rechter en één officier van justitie waren in de zaal aanwezig. Er was plek voor 8 nabestaanden. De advocaat van Gökmen T. was ook aanwezig.

Gökmen T. zelf volgde de uitspraak via een livestream in zijn extra beveiligde cel op de terroristenafdeling van de EBI in Vught. De pers, 6 journalisten, volgden de zaak in een andere zaal. Zo kon de uitspraak toch plaatsvinden.

Alleen urgente zaken

Rechtbanken en gerechtshoven in ons land zijn sinds 17 maart gesloten vanwege de corona-uitbraak. In principe zijn alle rechtszaken stilgevallen, behalve een aantal urgente zaken. De uitspraak in de strafzaak van Gökmen T. was er een die wel doorging.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.