Veel ouders komen hun kinderen vandaag ophalen bij school. Ze zijn ongerust nadat in Utrecht dreigingsniveau 5 werd afgekondigd na de schietpartij in de tram.

"Ik kom mijn kind ophalen, want het voelt een beetje onveilig," zegt een moeder tegen verslaggever Laura Kors. Zij stond bij het Gerrit Rietveld College, een middelbare school waar het nieuws vandaag hard aankwam. Veel leerlingen van deze school wonen namelijk op Kanaleneiland, waar de schietpartij was.

De politie vroeg alle Utrechtse scholen hun deuren sluiten en de leerlingen binnen te houden. Een advies dat overigens voor iedereen in Utrecht gold. Ouders waren ongerust, maar hadden wel begrip voor die veiligheidsmaatregelen.

Verslaggeefster Laura Kors sprak in Utrecht met een aantal ouders.

'Waar was de NL-alert?'

Er was ook kritiek te horen op de autoriteiten, merkte Laura Kors toen ze rond 14.30 uur werd aangesproken door een boze bewoonster uit de Domstad. "Ik kreeg pas nog zes appjes dat ik ramen en deuren gesloten moest houden vanwege stankoverlast. En vandaag? Helemaal niets."

De vrouw nam om 11.30 uur nog gewoon de bus naar het centrum met haar zieke hondje. In winkels werd haar verteld dat mensen op radio en televisie werd aangeraden om binnen te blijven. "Hoe kan ik binnenblijven als ik niet met het openbaar vervoer naar huis kan? Nu moet ik anderhalf uur lopen."

Verslaggever Laura Kors kreeg zelf om 14.54 uur een NL-alert, waarin werd aangegeven zoveel mogelijk binnen te blijven en niet naar Kanaleneiland en omgeving te komen. Om 15.45 uur werd het advies in Utrecht binnen te blijven opgeheven.

info

Dreigingsniveau 5

Terreurbestrijder NCTV kondigde aan het begin van de middag aan het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht tot het allerhoogste niveau te hebben verhoogd, niveau 5. Dat betekent dat een terroristische aanslag op handen is.

  • Er zijn concrete aanwijzingen dat terroristen op het punt staan een aanslag te plegen.
  • Er is een aanslag geweest.
  • Er is kans op een vervolgaanslag.
  • Niveau 5 kan worden afgekondigd voor een specifiek deel van Nederland.

De gemeente heeft een nummer opengesteld voor mensen met vragen: 088-2690000.

Lees ook

Bekijk hier de TV-reportage die EenVandaag over dit onderwerp maakte.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.