Het Universitair Medisch Centrum Utrecht heeft het Calamiteitenhospitaal geopend om slachtoffers van de schietpartij bij het 24 Oktoberplein op te vangen.

"Ons Calamiteitenhospitaal wordt geopend als hulpdiensten aangeven dat bij één incident meerdere slachtoffers zijn gevallen", vertelt woordvoeder Eric Trinthamer van het UMC Utrecht. Afgelopen zomer was dat ook het geval toen bejaarden bij een brand in een woonzorgcentrum in Breukelen veel rook hadden ingeademd.

Het Calamiteitenhospitaal is een aparte afdeling op de begane grond van het UMCU, naast de eerste hulp. Er zijn 200 bedden, meerdere intensive en high care-plekken en drie operatiekamers.

Video: zo ziet het Calamiteitenhospitaal er van binnen uit

Voorkomen dat slachtoffers kwijt raken

"Het idee achter zo'n nationaal Calamiteitenhospitaal is dat je voorkomt dat meerdere spoedeisende hulpposten worden overspoeld met slachtoffers. En je voorkomt dat mensen kwijtraken, zoals bijvoorbeeld gebeurde bij de aanslagen in Bataclan in Parijs. Toen zijn slachtoffers dagenlang zoek geweest."

Mensen die zoeken naar dierbaren die mogelijk betrokken zijn bij het schietincident op het 24 Oktoberplein kunnen bellen met 088 269 00 00, meldt de gemeente Utrecht. Hoeveel slachtoffers er vandaag zijn binnengebracht, kan het ziekenhuis niet zeggen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.