In de provincie Utrecht is het dreigingsniveau verhoogd naar niveau 5, het hoogste dreigingsniveau dat er is. Dat is voor het eerst in de geschiedenis. Er wordt rekening gehouden met een terreuraanslag vanmorgen op het 24 Oktoberplein.

Lees ook

'Koortsachtig overleg achter de schermen'

Terreurdeskundige Bart Schuurman van Universiteit Leiden benadrukt dat het nog te vroeg is om te spreken over een terreurdaad. "Daar is op dit moment nog geen duidelijkheid over. Het ligt voor de hand dat nu de nadruk ligt op het minimaliseren van risico. Wie is de dader en zijn er mogelijk meerdere mensen bij betrokken?"

Schuurman: "Er vindt ongetwijfeld koortsachtig overleg plaats achter de schermen. Ik verwacht dat de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) hier een centrale rol in speelt. Daar zijn ze voor. Zij verzamelen informatie over bijvoorbeeld de mogelijke dader(s), staan in nauw contact met de inlichtingendiensten, brengen zoveel mogelijk mensen in kaart en verspreiden die informatie aan de politiediensten. Belangrijk nu is vooral minimaliseren van het risico."

Belangrijk is wel om nu te benadrukken dat we nog weten wat er precies aan de hand is. Is er sprake van een terreurdaad of is er wellicht iets anders aan de hand? Het kan ook een verward persoon zijn, of zelfs een afrekening in het criminele milieu."

Calamiteitenhospitaal opgezet

Het calamiteitenhospitaal bij het Universitair Medisch Centrum in Utrecht is geopend. Dit hospitaal is voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden. "Voorbereiding op rampen en grootschalige opvang is dagelijkse routine", staat er op de website van het ziekenhuis. Het calamiteitenhospitaal bestaat sinds 1990. Het bestaat uit verschillende afdelingen van low care tot een intensive care met twaalf bedden. Er kunnen honderden patiënten worden behandeld.

"Het gaat open als er een grotere groep met een zelfde soort trauma wordt binnengebracht", zegt Eric Trinthamer, woordvoerder van het UMC. Om hoeveel slachtoffers het ziekenhuis nu gaat behandelen, wil het ziekenhuis niet zeggen. "Wij richten ons nu op patiënten en daarna ook op hun naasten als die zich melden bij ons."

info

Wanneer dreigingsniveau 5?

Een terroristische aanslag is op handen.

  • Er zijn concrete aanwijzingen dat terroristen op het punt staan een aanslag te plegen.
  • Er is een aanslag geweest.
  • Er is kans op een vervolgaanslag.
  • Niveau 5 kan worden afgekondigd voor een specifiek deel van Nederland.

Bron: NCTV

Lees ook

Bekijk hier de TV-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.