Voetbalclub C.O.V DESTO staat stil bij het overlijden van Rinke Terpstra. De 49-jarige jeugdtrainer was een van de drie dodelijke slachtoffers van de tramaanslag in Utrecht.

Meer dan 10 jaar gaf Rinke Terpstra voetbaltrainingen op de club C.O.V DESTO in Utrecht. Frits Velthuijs, voorzitter van de club, kan het niet bevatten: "Die jongens zijn na 10 jaar ineens hun trainer kwijt."

Bizar

Velthuijs kreeg maandagavond een telefoontje dat er een lid van de club onder de slachtoffers zou zijn. "We zijn gaan checken en toen bleek het echt waar."

De verbijstering en het ongeloof zijn groot op de club, wanneer het nieuws zo dichtbij komt. "Bizar dat het om de hoek gebeurt. En het wordt nog veel bizarder als je hoort dat het een van je trainers betreft die is overleden."

Vertrouwd gezicht

Op de club was de jeugdtrainer een vertrouwd gezicht. "Rinke was een hele prettige man en een fantastische trainer. Hij was heel goed voor zijn teams en voor de club." De verslagenheid is dan ook groot. "Als je ziet hoe ze nu reageren en hoe stil ze ervan zijn realiseer je je hoe belangrijk een trainer voor die jongens is", zegt Velthuijs.

Rinke trainde twee teams en was daarom veel te vinden op de trainingsvelden van de club. Hij voetbalde zelf in het 35+ team, speelde er tennis en trainde het team van zijn eigen zoon en dochter. "Of het nou een keertje tegenzat of slecht weer was, hij zei altijd 'lekker voetballen'", vertelt de voorzitter. "Iedereen gaat hem enorm missen."

Herdenking op de club

In de kantine is een herdenkingshoekje ingericht ter nagedachtenis van Rinke Terpstra. "We hadden een klein plekje gemaakt om Rinke te herdenken en het is uitgegroeid tot deze enorm indrukwekkende plek."

Desto
Bron: EenVandaag
De herdenkingshoek voor Rinke Terpstra op voetbalclub C.O.V Desto.

"Het stond dinsdagavond helemaal vol in Het Paviljoen op de club. Allemaal mensen die een eerbetoon aan Rinke wilden brengen. Je merkt nu hoe hecht hier de banden zijn." De club heeft besloten dat alle wedstrijden worden voorafgegaan met een minuut stilte, de spelers onder de 11 jaar spelen met rouwbanden en de teams van de kinderen van Rinke spelen helemaal niet.

Lees ook

Stille tocht

Vrijdagavond is er om 19 uur een stille tocht georganiseerd in Utrecht om stil te staan bij de slachtoffers van de aanslag. De tocht begint om 19 op het Jaarbeursplein. "Wij herdenken Rinke hier op het voetbalveld, maar er lopen ook veel leden mee met de stille tocht."

Onder meer burgemeester van Utrecht Jan van Zanen, premier Mark Rutte, minister Fred Grapperhuis en burgemeester Femke Halsema van Amsterdam hebben aangekondigd mee te lopen om de slachtoffers te herdenken.

Tv-reportage: Voetbalclub C.O.V Resto herdenkt omgekomen trainer Rinke Terpstra.