Meer vrijheden voor mensen die gevaccineerd zijn of een recente negatieve testuitslag hebben? Een kleine meerderheid (53 procent) vindt dat een goed plan. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 20.000 leden van het Opiniepanel.

Een derde (37 procent) vindt het geen goed plan. Zij zien vooral problemen in de uitwerking van een zogenoemd 'coronapaspoort'.

Groen vinkje als toegangsbewijs

Het kabinet werkt aan een manier doe meer vrijheden moet bieden aan mensen die zijn gevaccineerd, immuun zijn of die een recente negatieve testuitslag hebben. De komende tijd wordt er geëxperimenteerd met een app waarmee bezoekers bij de ingang van evenementen een groen vinkje kunnen laten zien: dit betekent dan dat ze niet besmettelijk zijn.

Zo'n vaccinatiepaspoort of app kan pas volledig worden ingevoerd als duidelijk is dat gevaccineerden anderen ook écht niet kunnen besmetten. Sigrid Kaag, lijsttrekker van D66, pleitte onlangs voor de invoering van een vaccinatie- en testbewijs. Volgens D66 moeten zulke testen gratis worden aangeboden door de overheid.

Lees ook

Logische stap

Voorstanders van een digitaal 'coronapaspoort' zien het als een mogelijkheid om Nederland 'zo snel mogelijk weer open te krijgen'. Het zou goed zijn voor de economie en voor het welzijn van mensen, als op die manier weer meer mag, zeggen ze. Velen vinden het bovendien een logische stap. "Ik snap dat mensen niks te zeggen hebben over de volgorde van vaccineren", schrijft iemand, "maar je kunt ook niet van gevaccineerden vragen om nog maanden niks te doen."

Juist vanwege het feit dat niet iedereen tegelijk gevaccineerd wordt, benadrukken meerdere deelnemers wel dat ze alleen voorstander zijn als de vrijheden ook gelden voor mensen die een negatieve testuitslag kunnen overleggen.

Je kunt niet van gevaccineerden vragen om nog maanden niks te doen

Verkapte vaccinatieplicht

Ruim een derde (37 procent) staat nu niet achter de invoering van een coronapaspoort voor gevaccineerden en getesten. Een deel van die groep vindt de huidige maatregelen overdreven en zegt dat openbare gelegenheden als restaurants en bioscopen sowieso weer open moeten.

De meeste tegenstanders snappen het idee, maar zien vooral haken en ogen. Zo vrezen sommigen dat een coronabewijs leidt tot een verkapte vaccinatieplicht. Ook het woord 'dwang' komt terug in de antwoorden. Minister De Jonge benadrukt dat er geen directe of indirecte vaccinatieplicht komt en zegt dat er in een eventuele app alleen een groen vinkje komt, maar dat niet te zien is of iemand gevaccineerd is of een negatieve test heeft.

Tweedeling

De meeste tegenstanders vrezen toch vooral dat de invoering van een coronapaspoort leidt tot ongelijkheid in de samenleving. Het woord 'tweedeling' komt tientallen keren voor in de gegeven reacties.

Veel mensen vragen zich af of ze de coronatesten zelf moeten betalen en maken zich zorgen over de eventuele kosten. "Ik snap dat het de bedoeling is dat vrijheden voor iedereen zouden kunnen gelden met een test, maar ik zou dat niet kunnen betalen. Dus dan mag ik niet meedoen", schrijft iemand.

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 8 maart, na de persconferentie van het kabinet, tot en met 9 maart 2021. Aan het onderzoek deden 21.294 leden van het Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.