Dat het coronavirus Nederland gaat bereiken, daar zijn veel mensen (58 procent) zeker van. Maar paniek is er niet: slechts een kwart maakt zich zorgen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 28.000 leden van het Opiniepanel.

Het coronavirus heeft inmiddels ruim 1300 dodelijke slachtoffers geëist; bijna 50.000 mensen zijn besmet met het virus. De epidemie waart vooral rond in China, alleen Hongkong, Japan en de Filippijnen meldden ook een dode in hun land. Een meerderheid van de ondervraagden denkt dat het virus vooral in China slachtoffers blijft maken en heeft vertrouwen in de huidige aanpak van de Chinese overheid. "Ik heb de indruk dat China meer doet dan menig Europees land zou doen. Hele steden isoleren, dat is nogal een maatregel", zegt een panellid.

Het virus in Nederland

Een meerderheid (74 procent) denkt dat het coronavirus ook ons land gaat bereiken. 41 procent denkt dat dat binnen nu en een maand gebeurt, 17 procent denkt zelfs dat het virus hier binnen een week opduikt. Maar mocht dat gebeuren, dan hebben de meeste mensen vertrouwen in de aanpak van de overheid: "Ik vertrouw erop dat de instanties in Nederland waakzaam zijn" en "Ik neem aan dat er voldoende maatregelen worden getroffen", wordt er gezegd.

De meeste mensen, 74 procent, maken zich dan ook geen zorgen over een uitbraak in Nederland. 26 procent doet dat wel. Dit zijn vooral mensen die wat ouder zijn, of ziek: de groep die dus vatbaarder is voor het virus. "Ik heb chronische aandoeningen en daardoor ook een lage weerstand. Mocht ik het virus krijgen is de kans dus groot dat ik het niet overleef."

Gijs Rademaker presenteert de resultaten van het onderzoek.

Voorzorgsmaatregelen

Mensen treffen verschillende maatregelen om besmetting te voorkomen. Wat het meeste wordt gedaan is handen vaker wassen (33 procent) en afstand houden van niezende en hoestende mensen (24 procent).

Wel zeggen de ondervraagden dat ze dat vaker doen in deze tijd van het jaar vanwege het griepseizoen.

Vakantie uitstellen, geen Chinese producten meer

Een klein deel (11 procent) is voorzichtiger in de buurt van mensen met een Chinees of Aziatisch uiterlijk, ook al is er geen reden om aan te nemen dat zij in aanraking zijn geweest met het virus. Sommige panelleden, 8 procent, mijden Chinese restaurants of winkels. "Ik heb ontdekt dat ik Chinatown mijd. Ik ging nu naar een andere zaak dan ik normaal doe. Heel stom, want nu bleek ik twee keer zo duur uit te zijn".

Ook zijn er mensen (9 procent) die geen producten meer op Chinese websites bestellen. Anderen (13 procent) mijden evenementen of attracties waar veel Chinezen of andere Aziaten komen.

'Preventief ruimen, die kroepoekbakkers'

In het onderzoek zijn ook 300 Chinese Nederlanders ondervraagd. De helft van hen (48 procent) geeft aan last te hebben van racisme door het coronavirus; één op de vijf (21 procent) maakt het zelfs wekelijks mee. "Werkafspraken worden verschoven. Vriendinnen van kinderen komen opeens toch niet meer bij ons (thuis) spelen", vertelt iemand.

Ook horen veel ondervraagden racistische opmerkingen over het coronavirus. "Yo weet je, Chinezen zijn echt vies man. Ze eten alles", wordt als voorbeeld genoemd. Iemand anders geeft zelfs aan de drang om te hoesten of te niezen in het openbaar te onderdrukken, om maar geen 'verkeerde indruk' te wekken.

info

Over het onderzoek Aan het onderzoek deden 28.094 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Ook ondervroegen we 300 Nederlanders van Chinese origine. De resultaten zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het onderzoek werd gehouden van 10 tot en met 12 februari.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.