Een dag voor de Europese verkiezingen staan de VVD en Forum voor Democratie beide op vijf zetels. Dat blijkt uit de slotpeiling van EenVandaag en Ipsos.

Bij peilingen moet rekening gehouden worden met een onzekerheidsmarge. Welke partij de grootste is, is daarom bij deze peiling niet met zekerheid te zeggen.

Forum en VVD worden gevolgd door het CDA, de PvdA en GroenLinks (elk 3 zetels). D66 (-1), de PVV en ChristenUnie/SGP (+1) staan op twee zetels. De SP staat op één en de Partij voor de Dieren, DENK en 50PLUS krijgen in deze peiling (net) geen zetel.

Lees ook

Twijfelende kiezers

Dat veel mensen (44 procent) nog niet helemaal zeker zijn van hun keuze zorgt er bovendien voor dat stemvoorkeuren nog kunnen veranderen. Zo zijn er vanavond nog twee verkiezingsdebatten, waaronder die tussen premier Rutte en FVD-leider Baudet.

Uit onderzoek onder het Opiniepanel blijkt dat er mensen zijn die hun stem laten afhangen van het debat van vanavond. Ook zegt een deel nog een stemwijzer te doen en zijn er mensen die hun keuze pas in het stemhokje maken.

info

De hele uitslag van de zetelpeiling is als volgt, vergeleken met vorige week:

FVD 5 (-)
VVD 5 (-)
CDA 3 (-)
PvdA 3 (-)
GL 3 (-)
D66 2 (-1)
PVV 2 (-)
CU/SGP 2 (+1)
SP 1 (-)
PvdD 0 (-)
50P 0 (-)
DENK 0 (-)

info

Verantwoording Peiling Europees Parlement

Het onderzoek van Ipsos is gehouden onder een representatieve steekproef van 1.350 stemgerechtigde Nederlanders. Er is gevraagd naar stemgedrag bij de verkiezingen voor het Europees Parlement en er is uitgegaan van 26 Nederlandse zetels. De gegevens zijn verzameld van zondag 20 tot en met maandagavond 21 mei 2019.

Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd. Omdat de zetelaantallen zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. De marge rond de zetels per partij bedraagt + of 1 zetel. Het effect van restzetels in een (naar het zich laat aanzien) versplinterd politiek landschap vergroot deze onzekerheid. Daarom kan het voorkomen dat er bij sommige partijen een afwijking van + of 2 zetels kan ontstaan.

Ook is het van belang om te vermelden dat er bij de peiling wordt gevraagd naar wat mensen zouden stemmen als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden. Daarom moeten peilingen niet zozeer als voorspelling voor de verkiezingsuitslag worden gezien, maar als de stand van zaken op het moment van peilen. We weten dat veel kiezers pas op een laat moment beslissen op welke partij ze stemmen. Zo zijn er vanavond nog twee verkiezingsdebatten die kiezers kunnen beïnvloeden. Daarnaast maakt de traditioneel lage opkomst bij verkiezingen voor het Europees Parlement het inschatten van de uitkomst lastig.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.