De Nederlandse Hedwig Hegtermans woont in het Verenigd Koninkrijk en moest kiezen: stemt ze op een Nederlandse of een Britse Europarlementariër? Het wordt een Brit: "Dit is de laatste kans om mijn mening over brexit te laten horen."

Hedwig woont al bijna 20 jaar in Orpington, vlakbij Londen. Ze verhuisde naar het Verenigd Koninkrijk voor de liefde. Bij het brexit-referendum mocht ze niet stemmen, maar voor de Europese verkiezingen mag ze dat nu wel. "Dit is mijn kans om een signaal af te geven aan de regering en mijn gevoelens duidelijk te maken: laten we pro-EU blijven."

Laatste kans

"Omdat wij als Europese burgers geen stem hadden in het brexit-referendum, is dit misschien wel mijn enige kans, en misschien de laatste kans, om een stem uit te brengen en zo toch mijn gevoelens duidelijk te maken." En Hedwigs gevoelens over de brexit zijn duidelijk: volgens haar moet het Verenigd Koninkrijk in de EU blijven.

Hedwig mag kiezen of ze op een Britse of Nederlandse kandidaat stemt voor het Europees Parlement. Ze gaat op een Brit stemmen, maar twijfelt wel aan die keuze.

'Ik offer mijn stem op voor iemand die misschien niet 5 jaar blijft'

"Als ik op een Nederlandse kandidaat stem, dan weet ik tenminste zeker dat die de 5 jaar volmaakt. Dus in die zin offer ik mijn stem op voor iemand die misschien niet eens 5 jaar in het Europees Parlement zit." Wanneer de Britten uit de EU gaan, hebben zij ook geen zetels meer in het Europees Parlement.

Toch stemt Hedwig op een Britse kandidaat, vooral om een tegengeluid te bieden aan Nigel Farage. Hij was de grote drijfveer achter de brexit en is nu terug met een nieuwe partij: de Brexit Party. Deze partij wil zo snel mogelijk uit de EU, zonder deal. In de peilingen gaan Farage en zijn partij aan kop.

Lees ook

'Britse kandidaten hebben steun hard nodig'

Deze verkiezingen zijn de eerste waarbij Hedwig niet op een Nederlander stemt. "Ik heb dat dus altijd gedaan, maar nu met brexit dacht ik: de Britse kandidaten hebben onze steun heel hard nodig."

Ze is bang dat de rechten van de Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk kleiner worden. "Wettelijk kunnen ze na de brexit alles met ons doen. Ze kunnen zeggen: 'Jullie mogen wel blijven, maar alleen als je een bepaald inkomen hebt of een bepaald beroep hebt'."

Bored of brexit niet te veroorloven

"Vrienden en vriendinnen uit Nederland zeggen al heel lang: 'Laat ze dan in godsnaam maar gaan'", zegt Hedwig over de langdurige brexit. Haar vrienden zijn er wel klaar mee. "En dat kan ik me goed voorstellen. Maar ik kan me niet veroorloven om 'bored of brexit' te zijn. Het is het allerslechtste scenario als het Verenigd Koninkrijk de EU zonder deal verlaat."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.