Het was een opvallende uitspraak van SP-lijsttrekker Arnout Hoekstra in het EU-lijsttrekkersdebat. Hij viel Eurocommissaris Frans Timmermans direct aan op zijn salaris. Maar hoe zit het daar precies mee?

"Een Bulgaarse vrachtwagenchauffeur moet 100 jaar werken om 1 jaar van uw jaarsalaris te verdienen. De verschillen zijn gewoon heel groot", zo richtte Hoekstra zich tot PvdA'er Timmermans.

360 duizend euro

Om erachter te komen of die uitspraak klopt, moeten we eerst weten wat Timmermans verdient. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, kan dat vertellen. "De Eurocommissaris Frans Timmermans verdient 360 duizend euro per jaar. Dat is exclusief zijn toeslagen: dit is zijn basisinkomen."

Dat vrachtwagenchauffeurs minder verdienen is geen verrassing, maar hoeveel krijgen zij precies? Dat weet Loek Koenders, zelf chauffeur en onderhandelaar van het CNV. "Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur verdient maximaal 17 euro bruto per uur. Het jaarsalaris komt dan uit op 45 duizend euro bruto, als je van maandag tot vrijdag werkt."

Bekijk ook

Grote mond? Dan kan je wegwezen

Nederlandse chauffeurs verdienen jaarlijks dus al zo'n acht keer minder dan Timmermans. Hoe zit het dan met hun Bulgaarse collega's? Het overgrote deel van de vrachtwagens, ook in Nederland, komt daar vandaan. "Als ze een grote mond hebben, dan kunnen ze wegwezen", vertelt Koenders over hun werkomstandigheden. "Als ze ziek zijn, krijgen ze ook niks en de pensioenopbouw is 0,0."

De chauffeurs verdienen het minimumloon. Voor hun precieze jaarsalaris moeten we weer naar Peter Hein van Mulligen: "Gemeten in euro's is het minimumloon in Bulgarije 286,33 euro per maand. Per jaar is dat 3436 euro."

104 keer

In 100 jaar verdient een Bulgaarse chauffeur 340 duizend euro. Dat is dus zelfs 104 keer minder dan de 360 duizend van Eurocommissaris Timmermans.

Maar: volgens Loek Koenders zijn we er daarmee nog niet. "Hij krijgt daar, geloof ik, nog 8 duizend euro aan toeslagen bij. Ik denk dat meneer Hoekstra zich dus nog aan de voorzichtige kant heeft gehouden. Ik durf wel te zeggen dat Bulgaren 200 jaar moeten werken voor zijn salaris."

Feit of Fictie: Hoe zit het met het salaris van Frans Timmermans?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.