Bij de Europese verkiezingen komen traditioneel de minste kiezers opdagen om te stemmen, maar het Brabantse dorp Rucphen spant de kroon. Al decennialang voeren zij de lijstjes aan met de laagste opkomst van het land.

"Rucphen scoort al sinds jaar en dag heel laag. Bij de vorige Europese verkiezingen kwam nog geen 27 procent van de kiezers hier opdagen. Dat was de laagste score van heel Nederland", zegt Nico Schapendonk. Hij is journalist bij BN deStem en volgt de Brabantse politiek op de voet.

Animo is laag in heel Brabant

Volgens Schapendonk is het animo om te stemmen in heel Brabant, en dan met name in het westen van de provincie, heel laag. "Hier geldt een beetje dat mensen een afkeur hebben van de overheid en van gezag in het algemeen."

In Brabant wonen veel mensen die hun eigen boontjes willen doppen, zegt Schapendonk. "Hier wonen veel ondernemers, zeg maar de hardwerkende Nederlanders waar Rutte het vaak over heeft. Dat zijn wel de mensen die eerste klappen krijgen als het economisch minder gaat."

'We worden in de steek gelaten door de overheid'

In Sint-Willebrord, één van de kerkdorpen in de gemeente Rucphen, heerst daarnaast ook het gevoel dat ze in de steek gelaten zijn door de overheid. "Eerst had je hier drie bushaltes, dat wordt teruggebracht naar één. Ook hier krijgen mensen het gevoel dat ze gepakt worden door de politiek. Dat gevoel zit hier heel diep."

Lees ook

Vorig jaar pakte de provincie Brabant uit met een grootse campagne om de Brabanders naar de stemhokjes te lokken. Zelfs de beroemde Brabantse muziekgroep Snollebollekes werd van stal gehaald om de opkomstcijfers op te krikken. Ook dit leidde niet tot een massale opkomst.

'Ook nu zullen de mensen thuisblijven'

Schapendonk vreest dan ook dat veel mensen in Rucphen ook bij deze verkiezingen thuis zullen blijven. "De Europese verkiezingen zijn landelijk al de minst populaire verkiezingen en leven nauwelijks in het land. Dus het zou zomaar kunnen zijn dat Rucphen wederom zijn imago eer aan doet en het laagste aantal stemmers op de been brengt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.