In 1979 mochten we voor het eerst stemmen voor het Europees Parlement, maar we zijn er nooit echt warm voor gelopen. Kan een moderne campagne breken met deze trend?

Op 23 mei mogen Nederlanders naar de stembus voor het Europees Parlement. Alles wordt uit de kast gehaald om het opkomstpercentage van de jonge kiezer op te krikken: bij de laatste verkiezing voor het Europees Parlement was dit 18 procent. Het Europees Parlement richt zich met een nieuwe campagne op deze groep jonge kiezers.

Vrijwilligers

De 24-jarige Lisette Mijnen is een van die vrijwilligers die jonge Nederlanders wil motiveren om te gaan stemmen. Ze organiseerde in maart een festival en een pubquiz om de verkiezingen vooral bij jongeren aan de man te brengen.

De studente gezondheidswetenschappen zegt zich goed te kunnen relateren aan andere jongeren. "Ze hebben het idee dat ze er geen greep op hebben en laten die verkiezingen vervolgens maar voor wat het is. Het probleem is dat het veel te weinig concreet wordt gemaakt wat de EU precies doet."

Wij moeten als jongeren nog het langste leven met de uitkomsten van deze verkiezingen.

Lage opkomst

Ingelise de Boer, woordvoerder van bureau Europees Parlement in Nederland, is blij met vrijwilligers als Mijnen. De opkomst was de laatst keren beduidend lager dan bij verkiezingen voor de Tweede Kamer of de gemeenteraad. In 2014 was de opkomst bij de Europese Verkiezingen 37,3 procent, in 2009 36,8 procent en in 2004 39,3 procent.

Opvallend genoeg was de opkomst bij het referendum over de Europese grondwet veel hoger: 63,3 procent. De Boer is realistisch over wat er dit jaar van de opkomst mag worden verwacht. "Per land is dat anders, maar in Nederland is het niet zo goed. We hebben geen doelstelling, maar ik zou blij zijn als het iets meer wordt."

Influencers moeten omgeving inspireren

Om dat te bereiken wordt er in de campagne nadrukkelijk ingezet op vrijwilligers, die als influencers hun omgeving moeten inspireren een stem uit te brengen. De Boer ziet dat dat met name jongeren zich aanmelden om activiteiten te organiseren.

De activiteiten variëren, maar de doelgroep is duidelijk. "We hebben een jongen die twee keer per week met een infostand bij een hogeschool staat, maar ook studenten die een festival organiseren. Daarbij zetten we in op social media", zegt De Boer.

'Mensen weten onvoldoende van het Europees Parlement'

Joris van Amerom van het Amsterdamse reclamebureau Open Now ziet dat er een flinke slag is gemaakt als het gaat om communicatie, maar vraagt zich af of het allemaal even goed werkt. "Het promofilmpje duurt veel te lang. Op internet moet je binnen 2 á 3 seconden al kunnen zien waar het over gaat. Het is mooi gemaakt, maar of het effectief is, betwijfel ik."

Ook de inzet van vrijwilligers is volgens hem te beperkt. Dat zouden er veel meer moeten zijn dan de ruim 650 die zich bij het Europees Parlement in Nederland hebben gemeld. Een essentiëler probleem is volgens Van Amerom dat de EU geen relatie heeft met de kiezer. "Mensen weten er onvoldoende vanaf, moeten keer op keer van nul af aan worden geïnformeerd."

Lees ook

Stemmen voor de toekomst

Het weerhoudt Mijnen er niet van om zich te blijven inspannen de Europese Verkiezingen onder de aandacht te brengen. "We vinden het belangrijk dat we samen onze eigen toekomst bepalen. Wij moeten als jongeren nog het langste leven met de uitkomsten van deze verkiezingen."

Tegenwind of niet, zij en haar team van Y Vote Utrecht, zitten nog bomvol ideeën die geheel in lijn zijn met de Choose-your-future-campagne die het Europees Parlement heeft uitgerold.

Het Europees Parlement pakt de opkomstcampagne voor de komende verkiezingen dit jaar anders aan. Gaat gaat dat de traditioneel lage opkomstcijfers opkrikken?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.