Forum voor Democratie verliest sinds de afsplitsing van Wybren van Haga en anderen meer dan de helft van de zetels. Dat blijkt uit de nieuwste zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos.

De partij van Thierry Baudet staat nu op 3 zetels, een verlies van 4 ten opzichte van vorige maand, toen de partij op 7 stond. Bij de Tweede Kamerverkiezingen haalde de partij nog 8 zetels.

Helft FVD-kiezers begrip voor opstappen

Iets meer dan de helft (53 procent) van de mensen die bij de verkiezingen nog op Forum voor Democratie stemden, heeft begrip voor de keuze van Van Haga, Smolders en Ephraim om uit de partij te stappen.

Die keuze volgde op de publicatie van een poster van FVD waarin een vergelijking werd gemaakt tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen.

JA21 profiteert

Vooralsnog lijkt vooral JA21 te profiteren van het verlies van Forum. De partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga wint 2 zetels en staat nu op 6. Als Van Haga met een eigen partij zou meedoen aan de verkiezingen, zou ook die partij hoge ogen kunnen gooien, blijkt uit onderzoek onder leden van het Opiniepanel.

Iets minder dan de helft van de kiezers (44 procent) die bij de verkiezingen nog op FVD stemde, zegt dat een partij onder leiding van Van Haga kans zou maken op hun stem.

50PLUS naar 0

Forum voor Democratie is niet de enige partij waar zich deze maand Kamerleden afsplitsten. 50PLUS-lijsttrekker Liane den Haan stapte afgelopen maand uit de ouderenpartij. Anders dan bij de afsplitsing van Van Haga, is daar een stuk minder begrip voor: slechts 16 procent van de 50PLUS-stemmers steunt de keuze van Den Haan.

50PLUS verloor bij de verkiezingen al 3 van de 4 zetels en kwam daarmee met 1 zetel in de Kamer. Liane den Haan nam de enige Kamerzetel die de partij over had mee. Daardoor is de ouderenpartij uit de Tweede Kamer verdwenen en ook in de Peiling kan de partij deze maand niet op een zetel rekenen.

Weinig verschuivingen bij partijen met hoofdrol in formatie

Bij de andere partijen vinden weinig verschuivingen plaats. De VVD staat nog altijd ruim aan kop met 36 zetels (+1), gevolgd door D66 (25, -1). De PVV volgt daarna met 17.

Ook het CDA blijft deze maand redelijk stabiel. De partij van Wopke Hoekstra en Pieter Omtzigt verloor vorige maand nog 3 zetels, nu komt er 1 bij. De christendemocraten staan daarmee op 13.

Stabiliteit op links, PvdD naar 9 zetels

Ook aan de linkerkant gebeurt er weinig. De linkse partijen slagen er nog niet in om hun verlies bij de verkiezingen goed te maken. De SP (8) en de PvdA (10) winnen elk een zetel.

GroenLinks zakt nog iets verder weg. De partij van Jesse Klaver staat deze maand op 6 zetels, een minder dan bij de vorige peiling. De Partij voor de Dieren wint juist een zetel en staat deze maand op 9.

De zetelverdeling van 25 mei

Nieuwkomers handhaven

Naast JA21, die deze maand dus wint, handhaven ook de andere nieuwkomers zich. Volt won vorige maand en blijft nu op 5. De BoerBurgerBeweging staat deze maand op 2 (+1), BIJ1 blijft op 1 zetel.

SGP en DENK blijven met 3 en 2 zetels stabiel.

Gijs Rademaker bespreekt de uitslagen van het onderzoek.
info

Over het onderzoek

De zetelverdeling is gebaseerd op onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1.010 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 21 tot en met 23 mei 2021. Het onderzoek is gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Voor de zetels gelden statistische marges van +/- 1 procent bij de kleine partijen en +/- 2.5 procent bij de grootste partijen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.