Forum voor Democratie verliest deze maand opnieuw. Dat blijkt uit de nieuwste Peiling van EenVandaag en Ipsos. De partij van Thierry Baudet staat nu op 5 zetels.

Net als vorige maand verliest FVD 2 zetels. Begin dit jaar kon de partij nog 16 zetels noteren, net zoveel als PVV. Maar waar het aantal zetels voor FVD sindsdien is gedaald, heeft de PVV er juist kiezers bij gekregen. De partij van Wilders staat nu op 20, evenveel als vorige maand.

Dit gebeurde er deze maand in politiek Den Haag.

VVD loopt verder uit

De VVD wint voor de tweede maand op rij. Vorige keer kreeg de partij van Rutte er 3 zetels bij, nu 2. De VVD staat daardoor op 42 zetels, 10 meer dan de partij er nu in de Tweede Kamer heeft.

Die nieuwe kiezers komen van alle kanten. Een groot deel van hen stemde in 2017 nog op het CDA of D66, of stemde niet. Maar er zijn er ook kiezers toegestroomd die eerder op de PVV, de PvdA of 50PLUS stemden.

Lees ook

Links schommelt heen en weer

Ook GroenLinks wint deze maand 2 zetels. Die partij staat nu op 14, op vrijwel gelijke hoogte met concurrenten D66 en de PvdA (beide 13).

Die drie concurrerende partijen schommelen het afgelopen jaar allemaal tussen de 12 en 15 zetels. De SP zit daar iets onder, die partij staat stabiel op 10 zetels.

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek.
info

Over het onderzoek

De zetelverdeling is gebaseerd op onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1.052 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 23 tot en met 26 oktober 2020. Het onderzoek is gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Voor de zetels gelden statistische marges van +/- 1 procent bij de kleine partijen en +/- 2.5 procent bij de grootste partijen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.