Het 'lekt' kiezers bij Forum voor Democratie. De partij verliest al maanden zetels en staat nu op 5. Waarom blijft de partij van Thierry Baudet kiezers verliezen? En is dat lek nog te dichten?

Afgelopen januari telde Forum voor Democratie 16 zetels, in juli nog 10. Augustus maakte het niet beter: de partij verloor nog een zetel, gevolgd door 2 in september, en ook deze maand heeft FVD er 2 minder. Het brengt de partij van Baudet op 5 zetels - lager dan ze de afgelopen drie jaar ooit stonden in onze zetelpeiling. Waarom lopen zijn kiezers al maanden lang massaal bij hem weg?

Weglopers bij FVD vanwege steun voor complotdenkers

Het handige van een opiniepanel met tienduizenden deelnemers is dat er ook vele honderden Forumstemmers in zitten. We vroegen kiezers die deze zomer nog wél op FVD zouden stemmen, en deze week niet meer, hun redenen op te schrijven. Het resultaat laat duidelijk zien waar het probleem zit.

"Forum heeft best partijpunten waar ik me in kan vinden, maar Baudet is deze crisis als leider ongeschikt gebleken", schrijft een stemmer. "Nu hij het wiel heeft gekozen van complotgekkies haak ik af." Een ander: "Forum geeft te veel steun aan complotdenkers zoals Lange Frans en Willem Engel. Ik accepteer op links geen onzinnige fanaten dus op rechts ook niet."

Lees ook

Geschrokken

Thierry Baudet keert zich geregeld tegen de coronaregels en steunde onlangs luidkeels viruswaarheiddemonstranten in Den Haag. En nu de coronabesmettingen flink oplopen, stuit dat vele Forumstemmers zo tegen de borst dat ze naar andere partijen overlopen.

"Ik ben erg geschrokken dat Forum complotdenkers openlijk ruimte geeft om hun gedachtegoed te verspreiden. Bij die groep wil ik niet horen", zegt een panellid.

Toeloop naar PVV

Een andere reden die kiezers noemen, is dat ze liever inzetten op de PVV van Wilders. "Wilders geeft meer zekerheid, met dezelfde standpunten." FVD-weglopers vinden de Forumfractie ook vaak 'onzichtbaar' in debatten. "De PVV heeft in de Tweede Kamer kwaliteitspolitici met dossierkennis."

Ergens is de coronasceptische houding van Baudet wel te begrijpen. Twee weken geleden lieten we bijvoorbeeld al zien dat een meerderheid van de FVD-achterban stelde de coronaregels niet of nauwelijks te volgen.

Helft FVD-stemmers wil wél lockdown

En als we deze week vragen wat ze van de huidige coronamaatregelen vinden, zijn de kiezers die nu nog wél bij Forum voor Democratie zitten daar ook het minst blij mee. Maar dan nóg wil 'slechts' de helft minder strenge maatregelen - de andere helft wil de gedeeltelijke lockdown behouden of zelfs uitbreiden. Met andere woorden: Baudets kiezers zijn zeer kritisch op de coronaregels, maar de houding en uitspraken van de FVD-leider gaan velen van hen te ver in deze crisistijd.

Eigenlijk is bovenstaande niet nieuw - het lek, de oorzaak voor het verlies, leek al een tijdje gevonden bij FVD. Maar wie steekt zijn vinger in het gat van de dijk, nu Baudet het niet lijkt te doen?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.