Forum voor Democratie verliest deze maand drie zetels. Dat blijkt uit De Peiling van EenVandaag en Ipsos. Uit onderzoek onder het Opiniepanel blijkt verder dat veel FVD-kiezers nog niet weten wat ze van het royement van Otten vinden.

Als het gaat om de discussie tussen Baudet en Otten, staan FVD-kiezers niet onverdeeld achter een van de twee heren. We vroegen mensen die bij de Provinciale Statenverkiezingen op FVD stemden, hoe ze denken over het royement.

'Waarheid moet boven tafel'

De grootste groep, 45 procent, vindt het een goede zaak dat Henk Otten uit de partij is gezet. Een op de vijf (19 procent) vindt dat onterecht. Maar ruim een derde (36 procent) van de FVD-stemmers weet überhaupt nog niet wat ze van het royement vinden. Zij willen eerst meer duidelijkheid.

"Otten en Baudet zeggen elk wat anders. Ik wil dat de waarheid boven tafel komt zodat ik kan bepalen of ik bij deze partij wil blijven", zegt een kiezer. De meesten van hen zijn het erover eens dat de situatie schadelijk is voor de partij. Iemand schrijft: "Wat er ook waarheid blijkt, het is slecht om zo rollebollend over straat te gaan." Een ander: "Het FVD-bestuur had dit nooit zo in de openbaarheid moeten brengen." Ook de woorden 'onvolwassen' en 'LPF-toestanden' komen vaker terug.

Vertrouwen in Baudet gedaald

De kwestie lijkt invloed te hebben op het vertrouwen van FVD-kiezers in Thierry Baudet. Driekwart (77 procent) van hen heeft vertrouwen in Baudet als partijleider. Eind april, rond het eerste conflict met Henk Otten, was dat nog 93 procent.

Sommige kiezers schrijven dat Baudet als leider conflicten juist moet proberen te mijden of sussen. Anderen zeggen dat ze het vaak met zijn standpunten eens zijn, maar dat hij zich minder filosofisch moet uitdrukken.

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van De Peiling.

Helft verwacht meer conflicten

FVD staat nu op 18 zetels. Ongeveer een op de vijf FVD-stemmers twijfelt over hun partijkeuze door de gebeurtenissen van afgelopen week.

De afgelopen jaren is de partij stormachtig gegroeid. Reden tot feest op verkiezingsavonden, maar steeds meer kiezers krijgen het gevoel dat dat niet alleen maar positief is. In april dacht nog een kwart dat het beter was geweest als de partij minder snel was gegroeid, inmiddels denkt de helft (50 procent) dat. De meeste kiezers denken ook niet dat dit de laatste ruzie bij Forum is; 54 procent verwacht de komende jaren meer conflicten.

De Peiling
Bron: EenVandaag
Zo staan de partijen ervoor in de maand juli.
info

De hele zeteluitslag is als volgt:

VVD 32 (+1)
PVV 11
CDA 15 (+2)
D66 13 (+2)
GL 16 (-1)
SP 8 (-1)
PvdA 14
CU 7 (+1)
PvdD 6
50P 6
SGP 3
DENK 1 (-1)
FVD 18 (-3)

Beluister hier het radiofragment waarin opiniepeiler Gijs Rademaker de uitslag van het onderzoek toelicht, en politiek commentator Joost Vullings reageert.
info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 26 tot en met 29 juli 2019. Er deden ruim 3000 mensen mee die bij de Statenverkiezingen op Forum voor Democratie stemden. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Aan het onderzoek van Ipsos deden 1028 mensen mee. De marge rond de zetels per partij bedraagt + of 1 zetel.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.