Kiezers zijn teleurgesteld door het voortdurende geruzie in de top van Forum voor Democratie. De partij verliest deze maand maar liefst 7 zetels in De Peiling van EenVandaag en Ipsos. Forum zakt van 18 zetels in juli naar 11 zetels nu.

Het is niet de eerste keer dat de partij aanhang verliest: sinds april is het aantal zetels gehalveerd. Toen noteerde Forum, vlak na de grote overwinning bij de Provinciale Statenverkiezingen, nog 25 zetels in De Peiling. Hierna zette de daling in: van 22 zetels in mei, naar 21 in juni, 18 in juli en nu naar 11 zetels. Hiermee is de partij weer terug op het niveau van het begin van dit jaar.

'Draaikonterij en eigenbelang'

EenVandaag ondervroeg ruim 3000 mensen die bij de Provinciale Statenverkiezingen op Forum voor Democratie stemden. Veel van deze kiezers hadden weinig vertrouwen in de bestaande politieke partijen en hoopten dat juist Forum weer een frisse wind kon laten waaien.

Maar na het royement van Henk Otten en het voortdurende geruzie en gerommel in de partijtop voelt een deel van de FVD-stemmers zich bedrogen. Ook Forum maakt zijn beloftes niet waar en Baudet is meer met zichzelf bezig dan met het partijprogramma. "Ik hoopte op een verandering in de politiek, maar nu is het weer draaikonterij en eigenbelang", zegt een voormalig Forum-stemmer.

'Otten profiteert (nog) niet'

Is het verlies van Baudet de winst van Otten? Voorlopig niet. Zo'n een op de tien FVD-stemmers toont enige interesse in het initiatief van Otten, maar storm loopt het nog niet. Dat is ook logisch: de beweging heeft nog geen naam, geen programma, geen gezicht. Bij deze kiezers leeft de hoop dat Otten iets gematigder is dan Baudet, waardoor hij beter kan samenwerken met andere partijen en zo meer voor elkaar krijgt.

De meeste kiezers die Forum de rug toekeren, weten even niet meer of, en op welke partij, ze zouden stemmen. Een ander deel gaat (terug) naar de PVV, die partij stijgt deze maand 4 zetels in De Peiling.

Lees ook

Leden staan achter Baudet

Forum voor Democratie begint het politieke seizoen dus aangeslagen. De partij verloor deze zomer Staten- en Eerste Kamerleden en dus ook veel kiezers. Maar het beeld is heel anders als we kijken naar de 1000 FVD-leden in ons onderzoek. Het vertrouwen van de leden in partijleider Baudet is namelijk torenhoog: 95 procent. Het laat zien dat de partij ondanks de verliezen nog een solide basis heeft onder de leden.

Forum verliest 7 zetels in De Peiling
info

De hele zeteluitslag is als volgt:

VVD: 33 (+1)

PVV: 15 (+4)

CDA: 16 (+1)

D66: 13

GL: 14 (-2)

SP: 9 (+1)

PvdA: 14

CU: 7

PvdD: 8 (+2)

50PLUS: 5 (-1)

SGP: 3

DENK: 2 (+1)

FvD: 11 (-7)

info

Over de onderzoeken

Het onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel is gehouden van 29 augustus tot en met 2 september 2019. Er deden ruim 3000 mensen mee die bij de Statenverkiezingen op Forum voor Democratie stemden. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. De vragen zijn onderdeel van een groter onderzoek onder de leden van het Opiniepanel waarvan de uitgebreide resultaten met Prinsjesdag gepubliceerd worden.

Aan het onderzoek van Ipsos deden 1001 mensen mee. De gegevens zijn verzameld van 30 augustus tot en met 2 september 2019. Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd. De marge rond de zetels per partij bedraagt 1% tot 2,5% afhankelijk van partijgrootte.