De VVD stijgt in de eerste weken van de coronacrisis met 8 zetels in De Peiling van EenVandaag en Ipsos. Forum voor Democratie (-5) en de PVV (-3) leveren juist zetels in.

De partij van premier Mark Rutte kan op dit moment rekenen op 35 zetels. Een maand geleden, een paar dagen voordat de eerste coronapatiënt werd gevonden, stond de VVD nog op 27 zetels in De Peiling.

'Rutte blijkt echte crisismanager'

De VVD trekt vooral kiezers door het optreden van de premier tijdens de coronacrisis, blijkt uit een analyse van de beweegredenen.

"Deze regering treedt rustig en beheerst op en Rutte is hier het boegbeeld van. Hij blijkt een echte crisismanager", licht een ondervraagde toe. En een ander: "Ik twijfel continu, maar in tijden als deze word ik eraan herinnerd waarom de VVD het uiteindelijk wint bij mij."

Meer vertrouwen in premier

Uit peilingen van EenVandaag onder het Opiniepanel blijkt dat het vertrouwen in de premier sinds de uitbraak van het coronavirus groeit.

Na de televisietoespraak van 16 maart, die veel indruk maakte op mensen, steunde 68 procent hem. Dat is deze week doorgestegen naar 75 procent. Voor de coronacrisis schommelde het vertrouwen in Rutte tussen de 25 en 45 procent.

FVD en PVV verliezen: kiezers oneens met lockdown

Forum voor Democratie verliest deze maand vijf zetels in De Peiling. De partij van Thierry Baudet komt daarmee op 10 zetels. De PVV daalt 3 zetels en komt daarmee op 15 zetels. Overstappende kiezers zijn niet te spreken over de opstelling van de leiders en het beleid dat zij hebben bepleit in deze crisis. Een FVD-kiezer: "Baudet schreeuwt om een lockdown, maar wat weet hij daar nou van?"

Tweederde van de huidige FVD-kiezers (69 procent) is tegen een strikte lockdown, zoals in Frankrijk geldt op dit moment. Daar mogen mensen nu eenmaal 1 uur per dag naar buiten. Of als dat noodzakelijk is voor werk of een doktersbezoek. Onder PVV-ers is de weerstand tegen een lockdown iets kleiner, maar is alsnog de helft (52 procent) tegen.

CDA stijgt niet, ondanks vertrouwen in ministers

Het CDA, met 3 ministers in een prominente rol in de huidige crisis, stijgt niet in De Peiling en blijft op veertien zetels. Opvallend, gezien het torenhoge vertrouwen in de CDA-ministers die zijn betrokken bij de coronacrisis. Zo heeft 75 procent vertrouwen in Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid en 68 procent in Wopke Hoekstra van Financiën. Ferdinand Grapperhaus, van Justitie en Veiligheid, krijgt het vertrouwen van 65 procent van de ondervraagden.

Ook alle partijen op de linkerflank van het spectrum blijven ongeveer even groot als een maand geleden. De meeste linkse kiezers zijn tevreden over hoe hun partij zich in de crisis manifesteert, maar er is ook een deel dat niet weet hoe hun partij zich opstelt. Dit deel is bij linkse partijen groter dan bij midden- en rechtse partijen.

Gijs Rademaker presenteert de uitkomsten van De Peiling van maart.
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek van Ipsos is gehouden onder een representatieve steekproef van 1.013 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 27 tot en met 30 maart 2020. Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd. Omdat de zetelaantallen zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. Bij de steekproeven die per peiling worden gebruikt zijn die marges gemiddeld bij de kleine partijen +/- 1% en bij de grootste partijen +/- 2.5%. Aan het onderzoek onder het Opiniepanel, gehouden op 30 en 31 maart, deden ruim 22.352 deelnemers mee.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.