CDA-lijsttrekker voor het Europees Parlement Esther de Lange ziet de partij van de Hongaarse premier Orbán na de verkiezingen niet meer terugkeren in de christendemocratische EVP-fractie. De Lange: "Ik heb mentaal al afscheid genomen."

Orban's partij Fidesz werd in maart door de EVP-top geschorst voor onbepaalde tijd. De directe aanleiding was een postercampagne tegen EU-voorzitter Claude Juncker. Als het aan De Lange ligt, die behalve Europarlementariër ook vicevoorzitter is van de EVP, betreft wordt die schorsing permanent, nu Orbán dreigt met de Italiaanse vice-premier Matteo Salvini te gaan samenwerken.

Rode lijnen overschreden

"Ik zie niet gebeuren dat ze er weer bij komen. Als Orbán besluit om met Matteo Salvini in een hoekje te kruipen, de Italiaan die zegt alleen maar naar Brussel te komen om Europa te slopen, dan wordt samenwerking moeilijk." Bij een eventuele samenwerking met Salvini gaat de deur wat De Lange betreft definitief dicht. "Ik heb mentaal al afscheid genomen. Ze hebben stappen gezet die over een grens gaan. Daar moeten consequenties aan verbonden zijn. Als Orbán besluit om samen te werken met de Italiaanse vice-premier Salvini, is het 'tot ziens'."

Bekijk ook

Sinds maart mogen de Hongaren onder andere geen EVP-vergaderingen meer bijwonen. Volgens De Lange was dat onvermijdelijk, door het 'overschrijden van enkele rode lijnen'. "Vrijheid van onderwijs en vrijheid van media vinden wij een groot goed. Dan koop je geen kranten op als regeringspartij en dan sluit je geen universiteit."

Schorsing onherroepelijk

Eerder werd gezegd dat Fidesz na de Europese verkiezingen eventueel zou kunnen terugkeren in de EVP-fractie, maar wat De Lange betreft is de schorsing definitief: "De rechtstaat is de kern waarop de EU gebouwd in. Als je daaraan gaat sleutelen wordt de samenwerking moeilijker. Orbán heeft echt stappen gezet die over een grens heen gaan en dan moeten er consequenties aan verbonden zijn. Daarin heeft het CDA het voortouw genomen."

"Je ziet ook andere fracties worstelen met hun zwarte schapen. Ik heb dat liever achter de rug. Ik heb mentaal al afscheid genomen." Een definitief besluit over de samenstelling van de EVP-fractie en het afscheid van Fidesz valt na de verkiezingen van 23 mei.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.