Tweederde van de leraren wil dat de kerstvakantie met een week verlengd wordt. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 750 docenten in het basis- en voortgezet onderwijs.

Het Outbreak Management Team (OMT) onderzoekt of een langere kerstvakantie op scholen helpt om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Het vermoeden bestaat dat de herfstvakantie eerder heeft gezorgd voor lagere besmettingsaantallen.

Leraren zijn het oneens met koepelorganisaties

Minister van onderwijs Arie Slob wil de uitkomsten van het onderzoek afwachten, maar vindt het verlengen van de vakantie 'niet zo'n verstandig idee'. Hij wijst op het belang van scholen bij de ontwikkeling en de sociale contacten van kinderen. Ook de VO- en de PO-raad, de koepelorganisaties voor het primair en voortgezet onderwijs, zijn geen voorstander van een langere kerstvakantie. Volgens hen heeft een verlengde sluiting impact op leerlingen, ouders en docenten en zou het kunnen leiden tot leerachterstanden.

Leraren in het onderzoek willen die extra week juist wél. Van zowel docenten op de basisschool (67 procent) als op de middelbare school (67 procent) zegt tweederde drie weken kerstvakantie een goed idee te vinden.

Lees ook

'Juist tijdens feestdagen besmetting'

Veel leraren in het onderzoek vrezen voor hun eigen gezondheid en hopen dat de verspreiding van het coronavirus met een langere vakantie geremd wordt: "Het is verbazingwekkend hoeveel er gehoest en geproest wordt. De leerlingen hebben nauwelijks last van besmetting maar de volwassenen wel. En deze overdracht moet gewoon een tijdlang niet mogelijk zijn."

Juist tijdens de feestdagen zullen sommige leerlingen besmet raken, vreest een aantal deelnemers: "Er zijn ongetwijfeld kinderen die tijdens de feestdagen in de familiaire sfeer besmet raken. Als de scholen een week langer dicht zijn, zijn die leerlingen in de besmettelijke periode thuis in plaats van op school", aldus een docent op de middelbare school.

Kortere zomervakantie

Voor een verder oplopende leerachterstand vrezen veel docenten niet. "Die ene week loopt niemand achterstanden op. Als dit ervoor zorgt dat we de scholen later niet weer helemaal moeten sluiten, is hier niks mis mee." Anderen opperen dat die extra week vrij gecompenseerd kan worden door de zomervakantie korter te maken. Een docent schrijft: "Eén week extra vrij moet te organiseren zijn. Eventueel haal je in de zomer die week weer in, zodat leerlingen over het geheel geen extra lessen missen."

Wat volgens de docenten ook zou helpen, is het kleiner maken van de klassen en eventueel een aangepast rooster. "Het is van de zotte dat ik dagelijks grote klassen vol met leerlingen voor mij heb. En in de gangen nog grotere aantallen. Daar lukt niemand het de anderhalvemeterregel te handhaven," schrijft iemand.

Lees ook

Ouders zijn verdeeld

Ouders zijn minder eensgezind over de vraag of de scholen in januari een week langer dicht moeten blijven. Van de ouders die een of meer kinderen op de middelbare school hebben, vindt een nipte meerderheid (54 procent) een langere kerstvakantie een goed idee, 39 procent vindt dat een slecht idee.

Ouders met kinderen op de basisschool zijn nog meer verdeeld. 43 procent van hen zou het liefst zien dat de scholen langer dicht blijven, de helft (50 procent) ziet dat niet zitten. Zij wijzen erop dat jonge kinderen, in tegenstelling tot pubers, nauwelijks bijdragen aan de verspreiding van het virus. Veel werkende ouders geven ook aan dat het langer dichthouden van de basisscholen zorgt voor praktische problemen. Iemand schrijft: "Uit alle data blijkt dat basisscholen en -scholieren nauwelijks voor besmettingen zorgen. Bovendien is het een grote belasting voor werkende ouders die dan vrij moeten vragen of andere opvang moeten regelen."

Lees ook

Gijs Rademaker presenteert de resultaten van het onderzoek.
info

Over het onderzoek

Het onderzoek werd gehouden van 27 november tot en met 1 december 2020. Er deden 324 docenten uit het basisonderwijs en 421 docenten uit het middelbaar onderwijs aan mee. Ook deden er 678 ouders met een of meer kinderen op de basisschool en 795 ouders met een of meer kinderen op de middelbare school mee. De onderzoek van het Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.