Tweederde (65 procent) zou het een goed plan vinden als de huidige lockdown met twee weken wordt verlengd. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 25.210 mensen.

De lockdown, die half december inging, zou over ruim een week aflopen. "Te vroeg", schrijft iemand. "Want de cijfers zijn nog lang niet op een acceptabel niveau." Ook de aanwezigheid van de Britse variant in Nederland is voor mensen een reden om voorstander te zijn van een langere lockdown.

'Strenger handhaven'

Veel deelnemers denken dat de huidige maatregelen ervoor kunnen zorgen dat het aantal besmettingen daalt, maar wijzen erop dat mensen zich niet genoeg aan de regels houden. "Als wij ons aan de huidige regels houden, zou dat voldoende moeten zijn. Ik zou voor een verlenging van de huidige maatregelen zijn met een verscherpte handhaving", zegt een respondent.

Deze deelnemer staat niet alleen. Honderden mensen vinden dat er een strengere controle moet komen op het naleven van de coronamaatregelen. "De regels zijn duidelijk, maar mensen doen dom en eigenwijs", schrijft iemand, "dus keihard handhaven!" Ook een avondklok zou volgens meerdere deelnemers een toevoeging kunnen zijn op de huidige lockdown.

Het OMT zegt dat het bij zo'n 1 tot 5 procent van de besmettingen in Nederland om de Britse coronamutatie gaat. De gevolgen voor de drukte in ziekenhuizen hier zijn nog onduidelijk, maar versoepelingen van de lockdown lijken door de mutatie verder weg.

Kwart tegen verlenging

Een kwart (25 procent) van de deelnemers is juist tegen een langere lockdown. Ook die groep wijst op het aantal besmettingen, maar volgens hen bewijzen die juist dat de huidige regels geen nut hebben. Daarnaast wijzen ze op de nadelige consequenties voor de economie en voor kinderen op basisscholen.

Ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd zelf zijn verdeeld over een verlenging van de lockdown: de grootste groep (49 procent) wil dat wel, 44 procent is daar tegen.

Lees ook

Verdeeldheid over strengere lockdown

Over een nog strengere lockdown, waarbij niemand de deur uit mag behalve voor noodzakelijke boodschappen of als je een cruciaal beroep hebt, bestaat verdeeldheid. 41 procent is hiervoor, 46 procent is hiertegen. Voorstanders denken dat dat het enige is dat echt werkt zolang er niet voldoende vaccins zijn: "Blijkbaar kunnen we geen adviezen opvolgen, doe dan maar alles of niks."

Tegenstanders zien in het gedrag van mensen tijdens de huidige en vorige lockdowns bewijs, dat zelfs een verdere aanscherping van de regels niet zal helpen. "Waarom zou dat wel werken? Niet het kabinet moet regels verscherpen, mensen moeten hun eigen regels verscherpen", schrijft iemand. Een ander: "Het ligt niet aan het kabinet of de (duidelijkheid van de) maatregelen, het ligt aan ons gedrag." Bovendien zien veel mensen er tegenop om de deur nog minder uit te gaan.

info

Over het onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden op 7 en 8 januari 2021, deden 25.210 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.