23 leerlingen en 8 personeelsleden zijn positief getest op de school van directeur Kees Versteeg. Hij stuurde de bovenbouw uit voorzorg naar huis. "Ik was verbaasd dat het onderwijs in de persconferentie niet werd genoemd, want de problemen nemen toe."

250 leerlingen van het Griftland College in Soest zitten nu uit voorzorg thuis. "Uit elke klas 8 tot 10 leerlingen. En 15 docenten wachten nog op de uitslag of zitten in quarantaine", zegt Versteeg. Het loopt uit de hand en Versteeg voelt zijn onderwijsbranche in de steek gelaten door de overheid. De persconferentie viel hem ontzettend tegen. "Ik dacht: zijn ze ons nou vergeten? Want je verwacht dat er landelijk meer richtlijnen zouden zijn."

Wanneer gaat de hele school dicht?

De bovenste 3 klassen krijgen nu online les en de laagste 3 klassen gaan nog wel naar school. In totaal heeft de school 1400 leerlingen. Op de gang moeten leerlingen een mondkapje op. De catering is dicht en de leerlingen moeten in de klas lunchen.

Versteeg voelt zich onzeker, omdat dat scholen vooral zelf hun maatregelen moeten bepalen. Hij noemt een lange lijst van dingen waar hij tegenaan loopt: "Zangkoren mogen niet samen komen, maar zingen in de muziekles zou weer wel mogen, maar is dat gevaarlijk?" De ventilatie is mogelijk niet goed, maar zijn schoolgebouw is oud en afgeschreven, krijgt hij dan geld om het te vervangen? "In binnenruimten mogen groepen niet groter zijn dan 30, maar sommige klassen hebben wel 32 leerlingen", zegt Versteeg. En wanneer moet hij zijn school dichtdoen?

Het Griftland College in Soest heeft te maken met veel coronabesmettingen. Maar hoe ga je daarmee om als er geen richtlijnen zijn?

'Communiceren kan vrijheid geven'

Ondertussen trekken leraren en onderwijsbesturen door het hele land aan de bel. Actiegroep Leraren in Actie wil dat er meer regie komt vanuit de overheid op het onderwijs. D66'er en oud-docent Paul van Meenen is niet verbaasd over de toenemende zorgen bij de docenten.

"Je ziet het al een hele tijd aankomen", zegt hij. Hij begrijpt dat schooldirecteur Versteeg zich in de steek gelaten voelt. "Die aandacht is er al heel lang niet geweest en zeker niet in deze persconferentie." En dat baart Van Meenen zorgen. "Mensen merken het thuis, kinderen komen weer thuis te zitten en lopen achterstanden op. Dat is heel zorgelijk."

Lees ook

Sluiting van de school

Er zijn nu 31 coronagevallen bekend op het Griftland College. Volgens de Telegraaf zijn nu op meer dan 350 scholen besmettingen geconstateerd. Directeur Versteeg wil een sluiting van de school zo lang mogelijk uitstellen. "Ik zie wat het doet met de thuissituatie als wij leerlingen naar huis sturen. En we waren juist blij dat we net weer zijn begonnen." Versteeg voelt zich als Don Quichot: iemand dit het helemaal in zijn eentje moet uitzoeken. Volgens Versteeg zoekt elke schooldirecteur het nu in zijn eentje uit.

Als de aantallen toenemen, voelt de directeur zich genoodzaakt de school te sluiten. "Maar wanneer doe je het? Ik heb er geen richtlijnen over gehoord." Voor zichzelf heeft hij besloten dat bij 50 besmettingen de school helemaal dichtgaat.

Nieuwe besmettingen

Als Versteeg kijkt naar de afgelopen dagen, verwacht hij dat er morgen weer nieuwe besmettingen bijkomen. "Ik denk dat docenten tot vorige week dachten dat ze niet zouden worden aangestoken door leerlingen, maar nu denken we dat het wel zo is. Dat leerkrachten ziek worden van de leerlingen."

Versteeg vroeg zich in eerste instantie af of de brandhaard ín zijn school zou zijn. "En de GGD sterkt mij daar in: het antwoord is 'nee'. Misschien is ontstaan besmettingen dus net buiten de school, op een voetbalclub of bij het feest hier laatst in de buurt waar leerlingen bij elkaar kwamen met een krat bier." Dat laatste maakte hem pisnijdig. Al 31 jaar zit Versteeg in het vak, waarvan 16 jaar als directeur. "Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt en hoop het ook nooit meer mee te maken", verzucht hij.

Directeur Kees Versteeg in gesprek met verslaggever Laura Kors

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.