Met hun 5 kinderen zitten Colinda en Bass al sinds maart in quarantaine. Hun zoon (11) heeft taaislijmziekte. Ze willen geen enkel risico op corona lopen. Volgens de regels moet hij wel naar school. Ze kregen de leerplichtambtenaar op hun dak.

Onderwijs op afstand, de boodschappen worden bezorgd, de sportclubs zijn afgezegd en naar de speeltuin kan, maar zodra er andere kinderen bij komen, gaan ze naar huis. Sinds 6 maart vermijden Colinda Harteveld en Bass Jobsen uit Den Bosch elk risico op een coronabesmetting voor hun gezin met vijf kinderen in leeftijd tussen 13 en 1 jaar oud. Hun 11-jarige zoon heeft cystic fibrosis, ook wel taaislijmziekte genaamd en is kwetsbaar.

Onherstelbare schade

"Al zijn hele leven zijn we voorzichtig. We zorgen dat hij fit en gezond is door veel beweging en goede voeding. Hij krijgt een onderhoudsdosis antibiotica, dagelijkse vernevelmedicatie en elk jaar de griepprik", legt Colinda via Skype uit. De angst is dat hij onherstelbare schade aan zijn longen over houdt als hij corona krijgt.

Het is dan ook niet opmerkelijk dat het gezin meteen alert was, toen corona intrede deed in Nederland. Ze wonen in de zwaar geraakte provincie Noord-Brabant. "Mijn man heeft een achtergrond in biologie. Hij had snel door dat het fout zat." Colinda en Bass hielden de kinderen meteen thuis om het aantal contactmomenten te beperken.

info

Kort geding tegen de staat

Tientallen ouders eisen vandaag in een kort geding tegen de staat dat de leerplicht tijdelijk wordt opgeschort. De stichting Protect Everybody, die de zaak aanspant, wil ook meer coronamaatregelen op scholen afdwingen: dat de anderhalvemeterregel ook tussen kinderen geldt, dat scholieren uitvoerig worden getest, dat er bron- en contactonderzoek op scholen wordt gedaan en dat er overal op school mondkapjes worden gedragen.

Einde van de zomervakantie

Aanvankelijk leverde het thuis houden van de kinderen geen problemen op. De leerplicht werd in eerste instantie niet gehandhaafd en tijdens de lockdown zat iedereen uiteraard thuis. Pas aan het einde van de zomervakantie werd het thuishouden van de kinderen problematisch.

"Toen ben ik gaan informeren bij de scholen wat zij voor veiligheidsmaatregelen namen. Niet veel. Geen mondkapjes, geen afstand." In een brief werd aan de leerplichtambtenaren uitgelegd dat de kinderen thuisbleven. Daarop kregen ze een eerste officiële waarschuwing, want volgens de experts is er géén probleem.

Lees ook

Niet kwetsbaar

Officieel behoort hun zoon niet tot een kwetsbare groep, ondanks zijn cystic fibrosis. "Hij is namelijk jonger dan 18 jaar. En dan loop je volgens het RIVM geen hoger risico", vertelt Colinda. Geen makkelijke boodschap voor ouders die niet beter weten dan hun kind te moeten beschermen tegen griep en verkoudheden.

Hun eigen longarts volgt de richtlijnen van het RIVM en steunt hen dus niet in het besluit hun kinderen thuis te houden. "Dat is een heel moeilijk onderdeel van dit verhaal. Wij weten ook niet op welke gegevens de experts zich baseren. In het buitenland pakken ze het anders aan", verzucht Colinda. Zo wordt door het Amerikaanse RIVM wel expliciet gesteld dat, ongeachte de leeftijd, cystic fibrosis en corona niet met elkaar verenigbaar zijn.

Lees ook

Kinderbescherming

Uiteindelijk heeft het gezin advocaat Marleen van Vliet in de arm genomen en is er recent een gesprek met de leerplichtambtenaar geweest. Het levert de ouders veel stress op, waarbij de leerplicht niet het ergste is.

"De kinderbescherming komt er ook bij kijken. Moeten die mensen hier over de vloer komen? Dan is onze quarantaine voor niets! We doen dit niet voor ons plezier. We doen dit voor het welzijn van onze kinderen."

Snel vaccineren

Colinda en Bass hebben zich aangesloten bij de rechtszaak van Containment Nu, waarin gevraagd wordt de leerplicht tijdelijk op te schorten. "Wij voelden ons zo alleen dit jaar. Zeker als je dan zoveel mensen ziet winkelen op Black Friday om maar iets te noemen."

Colinda hoopt dat ze allemaal snel gevaccineerd kunnen worden, maar aangezien hun zoon niet als kwetsbaar is aangewezen weet ze niet of ze daarvoor in aanmerking komen. "Het rare is, is dat hij wel elk jaar een oproep voor een griepprik krijgt vanwege zijn cystic fibrosis."

Verslaggever Laura Kors in gesprek met het gezin dat al 7 maanden in quarantaine zit

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.