Docent Siep de Haan is helemaal klaar met de houding van het kabinet richting de coronabesmettingen op middelbare scholen. "Ze negeren het probleem. Met dertig leerlingen 8 uur per dag in een tjokvolle klas, is vragen om problemen."

Volgens wiskundeleraar De Haan zijn de middelbare scholen 'het grootste bedrijf van Nederland', met zo'n miljoen leerlingen. "We leven in een schizofrene wereld. Buiten het schoolgebouw houden we ons aan alle regels, maar binnen het schoolgebouw mag alles. Dat is voor de leerlingen ook niet logisch."

Maatregelen op middelbare scholen

De Haan was daarom blij met de oproep van epidemioloog Patricia Bruijning in Nieuwsuur. Zij vindt dat er een andere aanpak moet komen op middelbare scholen om de coronabesmettingen terug te dringen. Bruijning denkt onder andere aan meer testen, kleinere klassen en spreiding van pauzes.

De docent is wel van mening dat deze oproep vrij laat komt. Hij maakt zich al sinds maart zorgen en om eerlijk te zijn, heeft De Haan zich wel eens afgevraagd of hij door moest gaan met lesgeven in deze situatie. "Ik dacht: als docent werk ik nu mee aan het voortbestaan van de besmettingen. Want we houden zo een gevaarlijke situatie in stand."

Docent Siep maakt zich zorgen

Lees ook

Halve klassen, preventief testen en mondkapjes

Maar het lesgeven zit hem in het bloed, dus hij wilde niet stoppen op zijn Utrechtse school. "Ik kon thuisblijven en weigeren les te geven, maar ik besloot mijn energie te steken in het uitdragen van de boodschap dat dit zo niet langer kan." De Haan is een groot voorstander van het openblijven van de scholen, maar dan wél op een veilige manier.

"Werk met halve klassen: de ene helft thuis, de andere helft online. Wij doen dat nu sinds een week en het gaat goed. We hebben een buddy-systeem waarbij de leerlingen in de klas de leerlingen thuis helpen. Docenten hebben allemaal al geoefend met online lessen in de eerste lockdown, ze weten echt wel hoe dat gaat."

'Gevaarlijke kwartiertjes'

Daarnaast pleit De Haan voor mondkapjes in de klas én anderhalve meter afstand houden binnen de muren van de school. Ook vindt hij dat er preventief getest moet worden, omdat hij merkt dat jongeren vaak besmet raken zonder dat de klachten hebben. Een soort wekelijkse test, als een luizencontrole dus.

"Ik reken met het 'gevaarlijke kwartiertje' van het RIVM. Als je langer dan een kwartier op minder dan anderhalve meter bij een besmet persoon in de buurt bent geweest, loop je gevaar. Er zijn een miljoen tieners, die zitten wekelijks 25 uren zonder afstand op school. Doe je dat keer vier kwartieren, kom je uit op een miljoen 'gevaarlijke kwartiertjes' per week."

'Ik ben boos dat we worden genegeerd'

Door de bovengenoemde maatregelen hoopt hij de 'gevaarlijke kwartiertjes' terug te dringen. Dan staat hij zelf ook weer rustiger voor de klas. Want ook op zijn school werden er al klassen naar huis gestuurd door besmettingen. "Ik ben iets boven de 60, still alive and kicking, maar ben wel bang besmet te raken. Net als veel ouders van de leerlingen."

Maar waar het voor De Haan ook vooral wringt, is bij de overheid die niets doet. "In het begin was iedereen overvallen, ik ook, maar we zijn nu 8 maanden verder en dan moet je die inhaalslag al wel hebben gemaakt."

Gemotiveerder en liever

"Rutte hoeft maar één keer te roepen: afstand houden en mondkapjes op en morgen is het geregeld. Ik ben gewoon boos dat iemand op zo'n cruciale plek ons negeert", zegt De Haan.

Hij blijft pleiten, maar verwacht eigenlijk geen actie van het kabinet. Toch blijft hij voor zijn eigen halve klas staan, waar de leerlingen door corona best een beetje veranderd zijn. "De leerlingen zijn echt gemotiveerder. Doordat ze thuis hebben gezeten, vinden ze school nu toch wel belangrijk. Ze zijn ook echt liever."

Lees ook