Door corona bestaat de zorg dat kinderen uit groep 8 een lager schooladvies krijgen dan in een regulier jaar. De Algemene Vereniging van Schoolleiders is bang dat kinderen daardoor buiten de boot vallen en wil dat scholen hier rekening mee houden.

"We moeten hier absoluut afspraken over maken", zegt voorzitter van de Algemene Vereniging van Schoolleiders Petra van Haren. Ze is bezorgd dat met name kinderen uit achterstandssituaties door de corona-omstandigheden anders buiten de boot vallen. "We weten allemaal dat dit een ongewoon onderwijs jaar is. Wil je kinderen de kansen bieden die ze verdienen, dan moet je iets extra's doen."

Lockdown en lesuitval

Ze noemt ze letterlijk 'kinderen van de rekening', de kinderen die nu in groep 8 zitten. Want ze zaten vorig jaar door de lockdown al twee maanden thuis, nu hebben ze door veel lesuitval ook al niet heel regelmatig onderwijs gehad.

"Een aantal kinderen zijn op niveau gebleven, maar er is een groep kinderen die niet over een computer beschikt, die niet de rust hebben en die geen ondersteuning van hun ouders kunnen krijgen. En dan is een paar weken thuis zitten best heel veel", legt Van Haren uit.

Lees ook

Opvangen achterstanden

"De verwachting was dat het tekort in het nieuwe schooljaar kon worden opgevangen", vertelt ze. "Zodat je rond kerst op het oude niveau bent. Maar nu heb je door het lerarentekort weinig vervangers. Zo gaat er veel tijd verloren met testen. Dat maakt het opvangen van de achterstand moeilijk."

En het was vóór corona al lastig, legt ze uit. "Er waren al achterstanden, niet alle kinderen hadden al gelijke kansen. Het is een structureel vraagstuk. De neiging is nu te zeggen dat we door corona een paar weken hebben in te lopen, dat het een korte termijnvraagstuk is. Maar dat is niet zo." Om scholen in staat te stellen het beter te doen, wil ze ook dat het kabinet gaat kijken wat er structureel nodig is. "Het is heel belangrijk dat het kabinet impulsen geeft."

Groep 8 van basisschool Tamarinde in Zaandam zit alweer even in de schoolbanken, maar kreeg lang thuis les door corona. Hebben ze daardoor een achterstand opgelopen? En welk schooladvies denken ze te krijgen? We vroegen het de leerlingen zelf.

Maximale kans

Er moet wat haar betreft snel iets gebeuren. "We moeten hier absoluut afspraken over maken, dan kan ook het voortgezet onderwijs het oppakken. Het kan niet zo zijn, dat je nu naar het voortgezet onderwijs gaat en dat ze daar wel zien wat er gebeurt."

"Wil je kinderen de kansen bieden die ze verdienen dan moet je iets extra's doen", vervolgt Van Haren. Ze denkt hierbij aan een verruiming van het toelatingsbeleid, waarbij kinderen op de middelbare school de ruimte krijgen achterstanden weer bij te spijkeren, maar ook aan het advies van de basisscholen. "Een kind zit 8 jaar op de basisschool, dus de school weet echt wel wat een kind kan. Het is aan de scholen waar de kinderen heengaan. Die moeten dat oppakken. Iedereen moet een maximale kans krijgen."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.