Drukte op de wegen, drugscriminaliteit, natuurbehoud, ouderenbeleid, krimp, en leegstand. Deze thema's staan in verschillende provincies bovenaan. Hoe zit het in jouw provincie?

We vroegen de leden van het EenVandaag Opiniepanel wat de meest belangrijke zaken vinden die spelen in de provincie. Kijk op onderstaande kaart voor de belangrijkste vijf thema's in jouw provincie.

Drukte in Randstad

In de Randstedelijke provincies zijn de bouw van woningen en natuur opvallend grote thema's voor de komende verkiezingen. Het beperkte aanbod, de drempel voor starters en de hoge huizenprijzen zijn voor veel mensen een doorn in het oog. Verder zien veel inwoners van de Randstadprovincies dat de natuur in hun omgeving onder druk staat. Het wordt drukker en drukker om hen heen en dat gaat ten koste van het groen in hun provincie.

In Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland peilde EenVandaag veel weerstand tegen de bouw van woningen, wegen en windmolens in natuurgebieden. Een Zuid-Hollander: "Drukte genoeg, je hebt groene gebieden nodig tot rust te komen." De provincie moet daar andere oplossingen voor zien te vinden, vinden zij. Iemand uit de provincie Utrecht zegt daarover: "Er kan veel kleiner en hoger worden gebouwd. Dat beetje natuur wat er nog is, moet behouden blijven."

Lees ook

Bereikbaarheid en openbaar vervoer in niet-Randstad

Buiten de Randstad maken inwoners zich zorgen over de bereikbaarheid van voorzieningen in hun omgeving. Dit thema staat in deze provincies vaak op één. Vooral buiten de steden zien zij hun buurt vergrijzen en het openbaar vervoer ingeperkt worden. Iemand in Gelderland: "De bus in mijn dorp rijdt steeds minder vaak. Het wordt ook rustiger hier, maar voor mensen zonder auto zoals ik, raken de mogelijkheden wel op."

Om die reden komt krimp ook in veel niet-Randstadprovincies voor in de vijf belangrijkste thema's.

Lees ook

Drugs in het zuiden, gas in Groningen

Verder zijn er provincies waar alleen regionale thema's spelen. Zo zijn drugscriminaliteit en ondermijning in het zuiden van het land grote thema's. Mensen hebben het gevoel dat drugscriminelen hun gang kunnen gaan en zien aan de andere kant dat het niet de directe aandacht heeft van politiek Den Haag. Een panellid uit Limburg: "Mijn provincie is het buitenbeentje van Nederland, maar het centrum van drugscriminelen uit buurlanden. We kunnen niks zonder meer middelen uit Den Haag."

Voor Groningers weegt het gasdossier en de versterkingsoperatie zwaar mee in hun stem bij de verkiezingen. EenVandaag liet eerder al zien dat inwoners erg wantrouwend zijn tegen de politiek en niet geloven de schade door de aardbevingen voldoende hersteld wordt. Dit thema staat daarom op één in Groningen. In Noord-Holland, Flevoland, Drenthe, Overijssel en Gelderland zijn verder ook de uitbreiding van de daarin liggende vliegvelden veelgenoemde thema's. In die provincies maken mensen zich zorgen over geluids- en milieuoverlast die een mogelijk uitbreiding tot gevolg heeft.

Lees ook

info

Over dit onderzoek

Tussen 27 februari en 4 maart ondervroeg EenVandaag 20.615 inwoners van de twaalf Nederlandse provincies. Per provincie deden minimaal 500 inwoners mee. De uitslagen per provincie zijn gewogen op de verhoudingen binnen de provincie, op geslacht, leeftijd, burgerlijke staat, opleidingsniveau en stemgedrag bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.