Het klinkt zo goed: hij studeerde af, vond direct fulltime werk, en heeft nu zelfs een vast contract. Maar leraar Steven Gevers (28) kan zijn huur nauwelijks ophoesten. Als starter vindt hij maar moeilijk een passende woning.

Voor ouderen is dat vaak niet anders. Robert Zijtsel is 68 en gepensioneerd. Hij wil zijn eengezinswoning graag verruilen voor een appartement voor senioren, maar kan niet aan een geschikte woning komen. Zijn vrouw en hij verdienen te veel voor sociale huur, en te weinig om particuliere huur te kunnen betalen of een huis te kopen. Wat dat betreft zitten beide mannen in hetzelfde schuitje. Ze willen wel een andere woning, maar krijgen dat niet voor elkaar.

Vier jaar bij je ouders

Baisschoolleraar Steven trok vier jaar geleden, tijdelijk, bij zijn ouders in. Hij schreef zich direct in bij een woningcorporatie en verwachtte binnen een paar maanden een huurhuis in Schijndel te kunnen vinden. "Maar dan kom je gewoon op de laatste plaats te staan." De sociale huur-sector binnenkomen bleek simpelweg onmogelijk. "Je moet wel vijf tot tien jaar ingeschreven staan, wil je iets vinden."

Een paar maanden bij zijn ouders werd uiteindelijk vier jaar. "Dat had ik nooit verwacht." In al die tijd werd Stevens salaris ook steeds hoger. "Uiteindelijk verdiende ik net te veel om voor sociale huur in aanmerking te komen. Ik zat twee tientjes boven de grens. Dan is het afgelopen." Een tip van zijn zus leidde hem vervolgens naar een particuliere huurwoning. "Ik had het prima bij mijn ouders, maar je wil daar op een gegeven moment ook weg."

Lees ook

Einde van de maand? Geen bier

Toch is de huur van die woning voor hem eigenlijk te hoog. "Ik betaal 875 euro aan kale huur. Van mijn salaris hou ik netto 2000 euro in de maand over. Bijna de helft van mijn loon gaat dus op aan huur."

Kosten aan gas, water, licht en andere vaste lasten komen daar nog bij. "Aan het einde van de maand kan ik echt niet meer met mijn vrienden een biertje gaan drinken. En dat terwijl ik vijftig uur per week werk."

Woning van jonge woningzoekende
Bron: EenVandaag
Steven (28) in zijn huidige woning, die eigenlijk te duur voor hem is.

Scheefhuren

Voor de gepensioneerde Robert is de situatie net anders. Hij woont al dertig jaar met zijn vrouw in een eengezinswoning in Gouda. In zijn huidige huis heeft hij moeite zich te bewegen. Een traplift helpt daarbij, maar liever zou hij naar een appartement toegaan. Maar omdat zijn vrouw nog werkt, verdient het stel te veel om in een sociale huurwoning te mogen wonen.

Voor hun huidige woning betalen ze 570 euro per maand. Daarvoor is hun inkomen eigenlijk te hoog. "Volgens de officiële termen ben ik een scheefhuurder, maar daar kan ik echt boos om worden. Ik kan geen kant op." Voor een nieuwe woning moeten ze of particulier huren, of kopen. "Maar er wordt niet gebouwd in de prijsklasse waar we naar toe zouden moeten. We moeten boven de 720 euro gaan zoeken. Dan kom je voor ons uit tussen de 700 en 1000 euro, maar die woningen zijn er gewoonweg niet." Huizen die er wel zijn, zitten een prijsklasse hoger en inderdaad: die zijn te duur.

Niemand een hypotheek

Een hypotheek krijgt Robert op zijn leeftijd ook niet meer. Dat probleem herkent hij ook bij andere ouderen om zich heen. "Maar een jongere zonder een vast contract krijgt dat net zo goed niet."

De huidige inkomensregels maken het volgens Robert onmogelijk om op een normale manier door te stromen. "Coöperaties zouden wat minder streng met die regels om moeten gaan." Hij merkt dat er veel is veranderd in de afgelopen dertig jaar. "Woningbouwverenigingen zijn veel zakelijker geworden. Ze moeten nu dan ook zelf hun broek ophouden, dus ik snap het wel."

Woning van oudere woningzoekende
Bron: EenVandaag
Robert (68) in zijn woonkamer. Eigenlijk woont hij scheef, maar een andere woning zou veel te duur zijn.

En nu?

Beide mannen denken niet dat de situatie snel verandert. "Het wordt heel moeilijk", zegt Steven. "Het scheelt veel als je een partner hebt. Dan kan je gewoon de helft meer betalen. Maar als je die niet hebt, wordt het lastig." Zijn volgende stap is tóch kijken naar een koopwoning. "De maandlasten van een hypotheek zijn lager dan de huur die ik betaal. Een groot huis in het buitengebied is mijn droom, maar als ik reëel blijf: gewoon een huis is al heel wat."

Robert verwacht voorlopig met zijn vrouw in hun eengezinswoning te blijven. "Ik heb tenminste nog een woning. Veel anderen moeten daar jaren op wachten." Toch geeft hij toe dat het voor de woningmarkt beter zou zijn als hij vertrok. "Ik ben best bereid uit mijn woning weg te gaan, maar dan moet ik een betaalbaar alternatief kunnen vinden. Op deze manier komt er nooit doorstroming op gang. Maar ja, ik ben een dief van mijn eigen portemonnee als ik zou vertrekken."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.