In Friesland, Groningen, Zeeland en Limburg is de band met de provincie het sterkst. Hoe anders is dat in de Randstadprovincies waar een minderheid zich verbonden voelt, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. 

In Friesland (85 procent), Groningen (81 procent), Zeeland (78 procent) en Limburg (77 procent) heeft een ruime meerderheid binding met hun provincie. Ook het merendeel van de Drenten (67 procent) en Brabanders (61 procent) voelen die binding met hun provincie. In Randstadprovincies Zuid-Holland (44 procent) en Noord-Holland (47 procent) hebben de inwoners een stuk minder met hun provincie.

Lees ook

Provincie heeft eigen cultuur

Niet-Randstedelingen zijn dus trotser op hun provincie, maar waarop dan? Een belangrijk element is het hebben van een eigen cultuur. In de noordelijke en zuidelijke provincies vinden mensen vaker dat hun provincie een eigen cultuur heeft dan in de Randstad. Dat gaat van het nuchtere karakter van de Groningers en Zeeuwen, de taal van de Friezen tot de bourgondische levensstijl in Limburg en Noord-Brabant.

De vlaggentest

Elke provincie heeft een eigen vlag. Herkennen inwoners die? Bijna alle Limburgers (96 procent), Friezen (95 procent) en Drenten (93 procent) wijzen van de twaalf vlaggen die van hun provincie aan. Ook de Groningse (87 procent) en Brabantse (85 procent) vlag is goed bekend onder inwoners. De vlag van Noord-Holland wordt het minst herkend; 62 procent van de Noord-Hollanders vinkt de verkeerde aan voor hun provincie.

info

Tussen 27 februari en 4 maart ondervroeg EenVandaag 20.615 inwoners van de twaalf Nederlandse provincies. Per provincie deden minimaal 500 inwoners mee. De uitslagen per provincie zijn gewogen op de verhoudingen binnen de provincie, op geslacht, leeftijd, burgerlijke staat, opleidingsniveau en stemgedrag bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.