92 procent van de Groningers denkt dat de schade door aardbevingen niet voldoende wordt hersteld in de versterkingsoperaties. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 900 inwoners van de provincie. 4 procent is er wel gerust op.

De volledige Tweede Kamer wil dat er een parlementaire enquête komt over de gaswinning in Groningen. De enquete moet, volgens initiatiefnemer Tom van der Lee (GroenLinks), meer zekerheid bieden voor de Groningers. Dat de onzekerheid van Groningers groot is, blijkt wel uit het onderzoek van EenVandaag.

Lees ook

Gaskraan dicht

Slechts 19 procent van de Groningers dat de gaswinning daadwerkelijk op termijn wordt afgebouwd en stopgezet. Het kabinet heeft besloten uiterlijk in 2022 de gaswinning in Groningen te halveren en in 2030 helemaal te stoppen. 80 procent denkt dat het kabinet deze afspraken niet zal nakomen.

Verder blijkt uit het onderzoek dat een ruime meerderheid van de Groningers (85 procent) graag een grotere rol voor de provincie ziet in de besluiten over gaswinning en de versterkingsoperaties. De provincie is wel betrokken bij de problematiek, maar mist bevoegdheden om een vuist te maken op de Haagse tafels. Een panellid daarover: "Ik blijf er nog steeds vanuit gaan dat de provincie haar kiezers vertegenwoordigt. Geen NAM, geen betrokkenen, maar een neutrale instantie."

Ik blijf er nog steeds vanuit gaan dat de provincie haar kiezers vertegenwoordigt. Geen NAM, geen betrokkenen, maar een neutrale instantie.

Groningers hebben sterke band met provincie

De gasproblematiek zorgt er wel voor dat Groningen van alle twaalf provincies de meest trotse inwoners heeft. 81 procent is trots om in Groningen te wonen, blijkt uit hetzelfde onderzoek van EenVandaag.

Ook de band met de provincie is bij 81 procent van de inwoners sterk. Waarop zijn zij trots? Cultuur is een belangrijk element. 89 procent vindt dat de provincie Groningen een eigen cultuur heeft.

info

Over dit onderzoek

Tussen 27 februari en 4 maart ondervroeg EenVandaag 20.615 inwoners van de twaalf Nederlandse provincies. Per provincie deden minimaal 500 inwoners mee. De uitslagen per provincie zijn gewogen op de verhoudingen binnen de provincie, op geslacht, leeftijd, burgerlijke staat, opleidingsniveau en stemgedrag bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.