De volledige Tweede Kamer wil dat er een parlementaire enquête komt over de gaswinning in Groningen. Over een motie van GroenLinks-Tweede Kamerlid Tom van der Lee wordt vanmiddag gestemd.

Van der Lee is blij dat de parlementaire enquête er komt, zegt hij tegen EenVandaag. "Terwijl heel Nederland profijt heeft gehad van de opbrengst van de gaswinning, zitten veel Groningers nog dagelijks met schade of in nog niet versterkte huizen. Ze leven in grote onzekerheid. Het is belangrijk dat een eensgezinde Tweede Kamer nu over de komst van een parlementaire enquête zekerheid biedt."

Lees ook

Wat wordt onderzocht?

In de parlementaire enquête moet worden onderzocht hoe de overheid is omgegaan met de risico's van de gaswinning. Jarenlang is, ondanks de aardbevingen in Groningen, het bestaan van risico's rondom gaswinning ontkend. Toen de risico's eenmaal toch erkend werden, werd gezegd dat stoppen met het winnen van gas niet mogelijk is vanwege het ontbreken van een goed alternatief. Nederland zou dan volgens premier Rutte 'in de kou zitten'.

Vorig jaar werd duidelijk dat dit toch anders zit. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) kondigde in maart 2018 aan de Groninger gaskraan volledig dicht te draaien. De Tweede Kamer wil dat dit proces tot op de bodem wordt uitgezocht.

Lees ook

Zwaarste middel

Een parlementaire enquête is het zwaarste middel dat de Tweede Kamer kan inzetten om haar controlerende taak uit te oefenen. De getuigen die de enquêtecommissie oproept, zijn verplicht te verschijnen. Dit geldt ook voor ministers en staatssecretarissen. De getuigen staan onder ede en dat betekent dat ze strafrechtelijk kunnen worden vervolgd voor meineed als blijkt dat ze niet de waarheid spreken.

De verhoren zijn openbaar en duren bij elkaar vaak wekenlang. De Tweede Kamer is zich er volgens de website van de Tweede Kamer van bewust dat die openbaarheid soms pijnlijk is voor de getuigen. Maar, vindt de Kamer, die openbaarheid hoort nu eenmaal bij de enquête.

Eerdere stemming uitgesteld

Eigenlijk zou eind januari al over de motie van Van der Lee gestemd worden, maar dat is op verzoek van coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie uitgesteld. De gaswoordvoerders van de coalitie wilden het onderwerp eerst serieus bespreken binnen hun fractie. Van der Lee ging hier toen mee akkoord, omdat hij zag dat het proces 'de goede kant op aan het bewegen was'.

De voorbereidingen voor de parlementaire enquête moeten nog dit jaar beginnen. Het is nog niet bekend wie er in de parlementaire enquêtecommissie zullen komen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.