Vanavond staan ze lijnrecht tegenover elkaar in de aula van de Erasmus Universiteit in Rotterdam: de vier huidige regeringspartijen en hun vier grootste opposities. "Er staat heel veel op het spel", zegt politiek commentator Joost Vullings.

Met nog amper twee dagen te gaan voor de Provinciale Statenverkiezingen maken de fractieleiders van VVD, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, PVV, SP en PvdA zich op voor een cruciale krachtmeting. In het EenVandaag Erasmusdebat passeren thema's als pensioen, klimaat, wonen en de samenleving de revue.

Regeringspartijen versus grootste oppositiepartijen

De inzet is hoog: houdt het kabinet de meerderheid in de Eerste Kamer? En zo niet, welke oppositiepartijen zijn dan bereid om eventueel steun te verlenen? Die vraag staat centraal bij het EenVandaag Erasmusdebat dat maandag wordt gehouden. Daarom zijn voor het debat de fractieleiders van de vier regeringspartijen in de Tweede Kamer uitgenodigd: Klaas Dijkhoff (VVD), Sybrand Buma (CDA), Rob Jetten (D66) en Gert-Jan Segers (CU).

Zij gaan in debat met de fractievoorzitters van de vier grootste oppositiepartijen uit de huidige Tweede Kamer: Geert Wilders (PVV), Jesse Klaver (GroenLinks), Lilian Marijnissen (SP) en Lodewijk Asscher (PvdA).

Stemmen binnenslepen

Joost Vullings heeft hoge verwachtingen van het debat. "Je ziet dat dit soort tv-debatten heel bepalend kunnen zijn. Kiezers maken laat hun keuze, veel mensen haken nu pas echt aan bij de campagne. Wie het vanavond goed of juist slecht doet kan nog behoorlijk wat stemmen binnenslepen." Volgens Vullings lopen de spanningen in de campagneteams op nu de stembusgang nadert. Een moment van onoplettendheid in het debat kan de doorslag geven. "Als er iets geks gebeurt wordt dat in alle media overgenomen en breed uitgemeten. Een klein foutje kan cruciaal zijn."

Uiteraard kruisen de politieke kopstukken ook een op een de degens. VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff en PVV-leider Geert Wilders trappen het debat af met een onderlinge confrontatie over het thema 'de samenleving'. "Dit tweegevecht zou wel eens flink kunnen gaan knetteren", zegt Vullings. "Beiden heren zijn flink aan elkaar gewaagd. Al blijkt Dijkhoff er ook vaak een meester in om een soort blusdeken over een debat uit te gooien. Hierdoor oogt hij rustig en in controle. Ik ben erg benieuwd of het Wilders lukt hem uit zijn tent te lokken."

Lees ook

Vuurwerk verwacht

Ook het onderlinge debat tussen CDA-leider Buma en Groenlinks-voorman Jesse Klaver over het klimaat kan volgens Vullings het nodige vuurwerk opleveren. "Klaver probeerde de afgelopen dagen een helpende hand uit te steken door op dit thema samen te werken met het kabinet. Tegelijkertijd leek Buma nog niet heel enthousiast als het ging over zaken als een CO2-heffing voor het bedrijfsleven. Maar de CDA-leider weet ook dat de coalitie GroenLinks wel eens heel hard nodig kan hebben na de verkiezingen."

ChristenUnie-leider Gert Jan Seegers en PvdA'er Lodewijk Asscher debatteren over de woningmarkt, en D66'er Rob Jetten en Lilian Marijnissen van SP discussiëren over de pensioenen.

Geen winnaars/verliezers

Overigens zullen er na het debat geen winnaars en verliezers worden aangewezen. Dat vindt Vullings een goede zaak. "Ik vind het heel goed dat we achteraf niet peilen wie het debat gewonnen of verloren zou hebben. Je peilt dan vooral de populariteit van de politici en dat zegt niks over de inhoud van het debat zelf. Laat dat oordeel maar lekker aan de kijkers over."

Lees ook

info

Het EenVandaag Erasmusdebat is een samenwerking met de Rotterdamse studievereniging EFR en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na afloop van het debat hebben de aanwezige studenten de gelegenheid krijgen de politici vragen stellen. Dit onderdeel wordt live uitgezonden op de Facebookpagina van EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.