Ruim een week voor de Provinciale Statenverkiezingen zweeft de helft van de kiezers nog. Dat blijkt uit een speciale Peiling voor de Eerste Kamer van EenVandaag en onderzoeksbureau Ipsos.

51 procent van de kiezers heeft een sterke voorkeur voor een partij, de rest twijfelt in meer of mindere mate nog tussen twee of meer partijen. Vergeleken met eind februari blijven de verhoudingen voor de Eerste Kamer stabiel. De VVD zou met 13 zetels de grootste partij zijn in de Eerste Kamer. Op enige afstand volgt een aantal partijen: de PVV (9), GroenLinks (8), Forum voor Democratie (8) en het CDA (7). De coalitie staat nu op 28 zetels: tien te weinig voor een meerderheid.

info

Uitslag zetelpeiling Eerste Kamer

VVD 13 (+1)
CDA 7 (-)
D66 5 (-1)
PVV 9 (+1)
SP 5 (-)
PvdA 6 (+1)
GroenLinks 8 (-1)
ChristenUnie 3 (-1)
Partij voor de Dieren 4 (+1)
SGP 2 (-)
50PLUS 3 (-)
OSF 2 (-)
Denk 0 (-1)
Forum voor Democratie 8 (-)

Eerste Kamer belangrijk, maar moet rechtstreeks gekozen

Een ruime meerderheid (71 procent) van het Opiniepanel vindt dat de Eerste Kamer moet blijven bestaan. Acht op de tien (81 procent) vinden het belangrijk dat de Senaat alle wetten controleert. Maar, zeggen veel panelleden, daarvoor is het belangrijk dat de Eerste Kamer onafhankelijk opereert van de Tweede Kamer. Dat is volgens deelnemers nu niet het geval. "De Eerste Kamer zou vrij moeten zijn van politiek gesteggel. Maar in de praktijk lopen de partijen gewoon aan de leiband van de landelijke top of het regeerakkoord."

Tweederde (63 procent) vindt wel dat de Eerste Kamer rechtstreeks moet worden gekozen. Sommigen zouden die Eerste Kamerverkiezingen graag zien als een soort tussentijdse verkiezing waarmee kabinetten kunnen worden beoordeeld. Ook zijn er mensen die refereren aan de rol van de Senaatsleden: "Ook al zou het niet moeten, in de praktijk neemt de Eerste Kamer politieke beslissingen, daar heeft het volk wat over te zeggen", aldus een panellid. Iemand anders beschrijft de Eerste Kamer als "een soort Tweede Kamer. Daar hebben we ook directe verkiezingen voor."

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek van Ipsos is gehouden onder een representatieve steekproef van ruim 1000 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 8 tot en met 11 maart 2019. Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd.

Omdat de zetelaantallen zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. De marge rond de zetels per partij bedraagt 1 zetel. Het effect van restzetels vergroot deze marge met 1 zetel. Per partij bedraagt de marge dus maximaal 2 zetels naar onder en boven.