Een maand voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, staan de VVD en FVD samen bovenaan. De partijen staan beide op vijf zetels

Voor de VVD is dat een winst van twee zetels ten opzichte van het aantal dat de partij nu in Europese Unie heeft. Forum voor Democratie is nog helemaal niet vertegenwoordigd in Europa. GroenLinks wint in deze peiling één zetel en zou op drie komen. Dat blijkt uit een speciale peiling van EenVandaag en onderzoeksbureau Ipsos.

Verlies voor CDA, PVV en D66

Het CDA werd bij de verkiezingen van 2014 de grootste, maar zou nu op drie komen (-2). Ook de PVV en D66 verliezen elk twee zetels van de vier die ze nu hebben.

50PLUS en DENK zijn niet in het Europees Parlement vertegenwoordigd, en ook in deze peiling halen die partijen geen zetels. Met nog bijna een maand tot de verkiezingen, twijfelt de helft nog tussen twee of meerdere partijen.

Lees ook

Zetelverdeling EU
Bron: EenVandaag
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek van Ipsos is gehouden onder een representatieve steekproef van 1.048 stemgerechtigde Nederlanders. Er is gevraagd naar stemgedrag bij de verkiezingen voor het Europees Parlement en er is uitgegaan van 26 Nederlandse zetels. De gegevens zijn verzameld van 26 tot en met 29 april 2019. Afwijkingen tussen de samenstelling van de uiteindelijke steekproef en de samenstelling van de Nederlandse stemgerechtigde bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen worden door middel van een weging gecorrigeerd. Omdat de zetelaantallen zijn gebaseerd op steekproeven moet rekening worden gehouden met de statistische marges die daarbij horen. De marge rond de zetels per partij bedraagt + of 1 zetel.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.