De Nederlandse tak van de Europese partij Volt voelde zich genoodzaakt verkiezingsposters te wildplakken. De partij is actief in Apeldoorn, een van de negen gemeenten die geen mogelijkheid boden posters op te hangen voor de Europese verkiezingen.

De gemeente Apeldoorn stelde geen verkiezingsborden beschikbaar, onder andere omdat de Europese verkiezingen "wat verder van de burger af staan." De nieuwe partij Volt zag het ophangen van posters juist als een effectieve manier om campagne te voeren. "Ze moeten die borden plaatsen, maar dat deden ze niet", zegt Dirk Jan Broer, vrijwilliger van de partij in Apeldoorn. "Toen ben ik maar gaan wildplakken op het gemeentehuis, de bibliotheek, het museum en bij de brandweer."

Toch wel verkiezingsborden in Apeldoorn

De lokale D66 fractie in Apeldoorn schaarde zich achter de bezwaren van Volt. In schriftelijke vragen aan het College vroeg D66 om opheldering over het ontbreken van de verkiezingsborden. De fractie verzocht het beleid met spoed aan te passen door een publiekscampagne te starten voor de Europese verkiezingen dat 'de Apeldoornse opkomst bij de stembus vergroot'.

Inmiddels heeft de burgemeester van Apeldoorn in een brief laten weten de verkiezingsborden toch te plaatsen. "Daartoe zijn we overgegaan na vragen van de fractie van D66, versterkt door signalen vanuit de samenleving." De burgemeester biedt haar excuses aan voor het besluitvormingsproces en zegt dat haar gemeente veel waarde hecht aan democratische verkiezingen.

Verkiezingsborden om opkomst te vergroten

De opkomst bij de Europese verkiezingen is doorgaans vrij laag. Alleen in 1979 en 1984 was de opkomst hoger dan 50 procent. Sindsdien is de opkomst ieder jaar een stuk lager geweest. Tijdens de laatste verkiezingen ging nog maar 37 procent van de kiezers naar de stembus.

In de brief zegt de burgemeester te hopen dat de verkiezingsborden die toch worden geplaatst, hierbij een handje kunnen helpen. "De gemeente Apeldoorn wil waar mogelijk mensen stimuleren hun stem uit te brengen. Verkiezingsborden plaatsen is één van de manieren waarop we dat kunnen doen." De gemeente verwacht dat de verkiezingsborden volgende week worden geplaatst.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.