Europarlementariër Sophie in 't Veld vindt dat ze haar eigen morele kompas strak heeft gevolgd, waar het gaat om de onkostenvergoedingen. Hiermee kwam ze eerder deze week in opspraak.

In 't Veld blikt 24 uur later terug op een volgens haar vrij intense dag. "Ik heb veel berichtjes gehad van D66'ers en niet-D66'ers die mij een hart onder de riem willen steken. Ik heb mij aan alle regels gehouden en mijn eigen morele kompas strak gevolgd." Volgens In 't Veld is er duidelijk geen sprake van onrechtmatig handelen van haar kant.

'Ik heb me aan de regels gehouden'

Sophie in 't Veld woont in Brussel, maar kreeg de afgelopen jaren een dagvergoeding voor verblijfskosten in de Belgische hoofdstad, zo blijkt uit berichtgeving van HP/De Tijd. De dagvergoeding van 320 euro per werkdag krijgt ze, zodat ze de kosten van hotels, maaltijden en andere zaken rondom vergaderingen in Brussel en Straatsburg kan betalen.

Lees ook

Volgens de politica, die de lijst voor D66 voor de Europese verkiezingen aanvoert, zijn er twee dingen die je echt moet scheiden. "Het eerste is de vergoedingen die Europarlementariërs krijgen. Die vergoedingen zijn ruim. D66 en ook andere Nederlandse partijen hebben er altijd naar gestreefd deze vergoedingen soberder te maken. Ten tweede is er het verhaal of ik mij zelf aan de regels heb gehouden, daarop antwoord ik ja."

'Dit systeem is aan de Nederlandse kiezers niet uit te leggen'

Politiek commentator Joost Vullings vindt dat er vooral naar de regeling gekeken moet worden. "Wie tekent voor aanwezigheid bij een Europese vergadering heeft recht op dit geld ongeacht of iemand ook echt mee vergadert of onkosten maakt."

"Tel daarbij op dat iedere parlementariër nog eens 4500 euro per maand ontvangt voor algemene onkosten, zoals huur van kantoorruimte in het eigen land. Maar ook daarvoor geldt dat het niet uitmaakt of er ook echt kosten gemaakt worden. Alleen voor gemaakte reiskosten moeten de volksvertegenwoordigers bewijzen overleggen. Dit systeem is in ieder geval aan Nederlandse kiezers niet uit te leggen."

'Geef het geld aan een goed doel'

"De D66-politica heeft formeel niet gesjoemeld. Ze heeft nu eenmaal recht op de vergoedingen. De vraag is dus vooral of het moreel juist is. Het minste wat je kan doen als Europarlementariërs is volledig transparant zijn over je echte uitgaven en wat je overhoudt van de onkostenvergoedingen. Bij voorkeur stort je dat belastinggeld vervolgens terug. Als dat niet kan lijkt een goed doel een juiste bestemming."

"Voor de geloofwaardigheid van het Europees Parlement is van het cruciaal belang om het systeem van onkostenvergoedingen transparanter en soberder te maken", zegt Vullings.

'Stevig op twee benen'

In 't Veld geeft aan de discussie over haar onkosten vervelend te vinden, maar dit nu achter zich te willen laten. "Ik kan tegen een stootje en sta stevig op mijn twee benen. Maar het beeld van die vergoeding sterkt mij in de overtuiging dat we dat in de komende jaren moeten aanpakken."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.