PVV-Tweede Kamerlid Dion Graus krijgt al jaren op dubieuze gronden riante extra toelagen. Dat blijkt uit maandenlang onderzoek van EenVandaag en De Volkskrant.

Tweede Kamerleden krijgen bovenop hun salaris een vergoeding voor verblijfskosten in Den Haag. Hoe verder een Kamerlid van het Binnenhof woont, hoe hoger die vergoeding. Kamerleden die op meer dan 150 kilometer van Den Haag ingeschreven staan, krijgen een extra jaarvergoeding van ruim 24.000 euro.

Lees ook

Appartement in Voorburg

Ook PVV'er Dion Graus int dat bedrag, omdat hij zegt dat hij bij zijn moeder in Heerlen woont. Maar uit onderzoek blijkt dat Graus nauwelijks op zijn officiële adres in Heerlen verblijft.

Graus huurt namelijk sinds 2007 een appartement in Leidschendam-Voorburg, op zo'n 11 kilometer afstand van de Tweede Kamer. Een bewoner van het appartementencomplex bevestigt dat de PVV'er in haar flat woont en dat hij daar vaak vertoeft.

Dion Graus? Zijn moeder woont hier wel, daar bij die rode auto.

Zelden gespot

In Heerlen vertellen buurtbewoners veelal hetzelfde verhaal. Volgens een van de buurtbewoners is Graus er ongeveer 'één keer in de maand of twee maanden'. Een andere buurman vertelt dat hij Graus 'nooit ziet' op zijn officiële adres. "Dion Graus?", zegt hij verrast. "Zijn moeder woont hier wel, daar bij die rode auto." Graus zelf ziet hij echter nooit. Een derde buurvrouw zegt spontaan dat Graus niet in Heerlen, maar in Voorburg woont.

Alleen de moeder van Graus beweert op een zaterdagmorgen dat hij inderdaad bij haar woont. "Maar hij is nu in Den Haag."

Zijn sociale leven is in Den Haag.

Al langer twijfels

Bij de partij van Graus, de PVV, bestaan er ook al langer twijfels over de precieze woonplaats van het Kamerlid. Graus komt nog nauwelijks in Limburg, zegt een voormalige partijgenoot ongevraagd. "Zijn sociale leven is in Den Haag." Een ex-PVV'er uit Limburg herinnert zich dat Graus nooit precies vertelde waar hij woonde in Heerlen. "Dat hield hij altijd af."

Lees ook

De gemeente Heerlen trok in 2007 al aan de bel. Toen Graus nog geen jaar in de Tweede Kamer zat, kreeg de afdeling burgerzaken een melding binnen dat de PVV'er niet meer zou verblijven op zijn officiële adres. De gemeente checkte dat schriftelijk bij het Kamerlid, maar de afloop is onbekend. Uit privacy-overwegingen wil een woordvoerder van de gemeente niet ingaan op de zaak.

'Elk weekend terug'

Hoewel Graus al jaren officieel bij zijn moeder in Heerlen woont, ook toen hij nog getrouwd was, meent de PVV'er dat alle toeslagen voor verblijfkosten terecht zijn. Zijn ex-vrouw wil niet reageren, maar zelf houdt de PVV'er vol dat hij ieder weekend teruggaat naar Limburg.

Graus zegt dat hij daar altijd tankt en boodschappen doet, maar bij een afspraak om die bonnetjes te laten zien, komt de PVV'er niet opdagen. "Omdat jullie blijven liegen dat ik daar niet woon", zegt hij later.

Dion Graus zegt aan de telefoon dat hij niks fout doet.

'Bedreigd politicus'

Dat buurtbewoners hem nooit zien bij het adres in Heerlen, hangt volgens Graus vooral samen met zijn veiligheidssituatie. Hij wordt naar eigen zeggen voortdurend achterna gezeten door mensen met slechte bedoelingen. Daarom woont hij op verschillende adressen, zo zegt hij in een telefoongesprek met EenVandaag.

De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is volgens de PVV'er altijd op de hoogte van zijn verblijfplaatsen. "Ik heb een gps aan mijn broek hangen. Iedereen die moet weten waar ik ben, weet waar ik ben. Ik ben een bedreigd politicus", zegt Graus.

Dion Graus zegt dat de NCTV precies weet waar hij verblijft.

'Geweldige weekenden' met moeder

De NCTV wil niet reageren op specifieke gevallen. Maar volgens een woordvoerder wordt 'alleen in zeer uitzonderlijke gevallen aan iemand het advies gegeven om zijn huis te verlaten'. Dat de dienst precies weet waar Graus op welk moment is, klopt niet. De organisatie geeft aan bij de beveiliging van politici geen gebruik te maken van gps-trackers. "Ook volgen wij politici niet via hun mobiele telefoon", zegt een woordvoerder van de organisatie.

Graus zegt dat hij van de NCTV geen uitspraken mag doen over zijn verblijfplaats: "Normaal kan een Kamerlid gewoon zeggen 'daar en daar verblijf ik', maar ik kan dat niet." De PVV'er wil wel zeggen dat hij 'geweldige weekenden' heeft met zijn moeder, maar het blijft onduidelijk of hij ook daadwerkelijk in Heerlen woont. Hij vindt dat hij alleen verantwoording verschuldigd is aan de NCTV, de Rijksrecherche en de Belastingdienst.

info

Geen controle

De Tweede Kamer, die verantwoordelijk is voor de uitkering van de toeslagen, heeft nooit gecontroleerd of Graus daadwerkelijk in Heerlen woont. Alles gaat op goed vertrouwen. Het thuisadres dat Kamerleden opgeven bij de afdeling Human Resources wordt niet gecontroleerd. "De Kamer baseert zich op de gegevens die worden verstrekt", bevestigt een woordvoerder van Kamervoorzitter Khadija Arib. Kamerleden zijn zelfs niet verplicht een uittreksel van de Basisregistratie Personen (de vroegere GBA) aan te leveren.

Als er toch een onderzoek komt naar de gang van zaken, moet dat door de Tweede Kamer zelf worden ingesteld. Minstens vijf Kamerleden moeten een onderzoeksverzoek indienen als ze het idee hebben dat er ten onrechte toeslagen zijn uitgekeerd. Het is een middel dat zelden wordt ingezet: Tweede Kamerleden zijn huivering om elkaar onder de loep te nemen.

Het is nog maar de vraag of dat geld ooit terug te vorderen is, als iemand dat al van plan is.

Extra hoge vergoeding

Kamerleden die zo ver weg wonen als Graus krijgen een extra hoge vergoeding voor 'verblijfkosten'. Per maand ruim 2000 euro netto. Ze maken nu eenmaal meer kosten voor logies en maaltijden in Den Haag, zo is de gedachte. Hoe dichter iemand bij het Binnenhof woont, hoe lager de vergoeding.

Door Heerlen als woonadres op te geven, zou Graus de afgelopen jaren wel eens 100.000 euro extra aan toeslagen ontvangen kunnen hebben dan wanneer hij zijn in adres in Voorburg had geregistreerd als hoofdverblijfplaats. Parlementariërs die in de buurt van Den Haag wonen krijgen een veel lagere vergoeding, zeker duizend euro per maand minder.

Dat hij profiteert van een hogere verblijfsvergoeding, bestrijdt Graus. Als 'bedreigd Kamerlid' maakt de PVV'er naar eigen zeggen juist hogere kosten dan andere Tweede Kamerleden.

Tv-reportage EenVandaag over Dion Graus

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.