Wie deze zomer op reis wil, moet een vaccinatiebewijs of negatieve coronatest laten zien. Maar de prijzen van commerciële coronatests zijn niet mals. "Dat zorgt voor kansenongelijkheid en moet anders", zegt Europarlementariër Sophie in 't Veld.

Om dit te veranderen moet de Europese Commissie in actie komen, vindt In 't Veld (D66). Want nu variëren de prijzen voor een PCR-test zowel binnen als tussen de lidstaten van een paar tientjes tot 139 euro. En dat is niet eerlijk, zegt ze. "Alle Europese burgers hebben een fundamenteel recht om vrij door Europa te reizen. Het is al erg genoeg dat dat op dit moment heel erg belemmerd is. Dan moet je niet extra obstakels gaan opwerpen door die prijzen zo hoog te laten zijn."

Gratis tests

"Vaccineren is gratis, maar testen is vaak duur", zegt In 't Veld. "Ik heb gezegd: waarom zorgen we niet voor een aantal gratis tests voor EU-burgers en daarnaast tests met een maximumprijs voor mensen die zich vaker willen laten testen?"

Ze verwijst in dit verband naar eerdere Europese prijsafspraken die de 27 EU-landen wisten te maken rond roaming en de kosten van creditcards. Daar zijn uiteindelijk ook goede afspraken over gemaakt.

Zo goedkoop mogelijk

Vorige maand presenteerde de Europese Commissie een plan voor een zogeheten groen certificaat, een digitaal reisbewijs. Dat kunnen EU-burgers krijgen als ze ofwel zijn gevaccineerd, of een negatieve test kunnen overhandigen dan wel kunnen aantonen dat ze corona hebben gehad en immuun zijn.

"Dat hele certificaat leidt sowieso al tot enige ongelijkheid", zegt In 't Veld. "Er zijn mensen die zich niet willen of kunnen laten vaccineren of nog niet aan beurt zijn."

Lees ook

Voor de zomer

"Er is sowieso al een beetje ongelijkheid", vervolgt ze. "Die moet je niet groter maken door het alternatief voor vaccineren -namelijk testen - zo duur te laten zijn. Dat moet je zo goedkoop mogelijk maken."

Het digitaal reisbewijs is waarschijnlijk voor de zomer geregeld, dus dat moet met haar voorstel ook mogelijk zijn, meent In 't Veld. "Dat certificaat waar we nu aan werken, gaat er in no time doorheen, dat is voor de zomer geregeld. Dan denk ik dan moet dit ook kunnen als de politieke wil er is.

'Vrij bewegen een grondrecht'

Brancheorganisatie ANVR is enthousiast over het voorstel van In 't Veld. "Als je met je met gezin op stap wil, gewoon twee volwassenen, twee kinderen dan kan dat aardig in de papieren lopen", zegt voorzitter Frank Oostdam.

"Het is een grondrecht om je vrij te bewegen, daar hebben we tijdelijk afstand van gedaan maar moet zo spoedig mogelijk terug. Als dat kan worden gefaciliteerd door dit soort maatregelen zijn wij zeer voor."

Bescheiden bedrag vragen

Ook reisorganisatie Corendon juicht de plannen toe. "Het gaat hier om mensen die zo ongeveer als laatste aan de beurt zijn voor vaccinaties en dus met onvermijdbare hoge extra kosten worden geconfronteerd als ze naar het buitenland willen reizen."

"Dus zolang nog niet iedereen de gelegenheid heeft gehad om zich te vaccineren, juichen wij een systeem waarbij mensen zich ook voor reizen goedkoop of gratis kunnen laten testen, zeer toe. Dat kan bijvoorbeeld door te testen via de reguliere GGD-locaties en dan een bescheiden bedrag te vragen voor een verklaring die nu niet wordt verstrekt, maar wel nodig is om te mogen reizen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.