De internationale politiek is altijd de passie geweest van Frans Timmermans. Hij loopt zich warm voor de hoogste positie in Europa, maar eerst moet er natuurlijk nog campagne worden gevoerd. EenVandaag ging op bevrijdingsdag met hem op pad.

Frans Timmermans voert campagne, als lijsttrekker voor de Europese sociaal democraten, maar ook als voorstander van een sterke Europese Unie. "Europa kan nog steeds kapot", waarschuwt hij.

'Wees niet onverschillig'

Zo'n dikke twee weken voor de Europese verkiezingen staat Frans Timmermans tussen de mensen. Campagne voeren op bevrijdingsdag voert de lijsttrekker van de Europese sociaal democraten langs bevrijdingsfestivals, langs ouderen die de oorlog nog meemaakten en brengt hem in gesprek met voor- en tegenstanders van de Europese Unie.

De boodschap: Europa en de EU worden steeds belangrijker. Klimaatverandering en migratie zijn problemen die zich weinig aantrekken van nationale grenzen. Daar staat tegenover dat de EU nog altijd ver van veel mensen afstaat.

Ook waarschuwt hij voor onverschilligheid in Europa: "Ik waarschuwde vijf jaar geleden al dat dit Europa kan ook nog kapot gaan. En dat is nog steeds zo. Daarom zag ik: wees niet onverschillig. Als je niet onverschillig bent, dan gaat Europa niet kapot."

Lees ook

Voorzitter van de Europese Commissie

Natuurlijk voert hij campagne voor een goede verkiezingsuitslag voor zijn partij, maar uiteindelijk wil hij meer. Hij is nu al onze belangrijkste man in Europa, maar het hoogte doel, voorzitter van de Europese Commissie, ligt wat hem betreft binnen handbereik.

"Ik ga me er sterk voor maken dat we een progressieve meerderheid krijgen in het Europees parlement, en dan kan ik voorzitter van de commissie worden. Ik heb maar ambitie voor één plek. Die tweede plek heb ik nu al 5 jaar gehad, ik wil nu de eerste plek."

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.