De partijen die in maart nieuw in de Kamer kwamen, staan aan het eind van dit politieke seizoen samen op 17 zetels. Bij de verkiezingen haalden ze er acht. JA21 staat van deze partijen het hoogst. De partij van Joost Eerdmans staat op 7 zetels (+2).

JA21 is daarmee nu twee keer zo groot als concurrent FVD. Dat blijkt uit de nieuwste zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos.

Ook Volt en BBB op winst

Naast JA21 staat ook Volt er beter op dan bij de verkiezingen. Die partij staat nu op 5. JA21 en Volt haalden bij de verkiezingen in maart allebei 3 zetels.

De BoerBurgerBeweging en BIJ1 hebben nu elk één zetel in de Tweede Kamer. In de nieuwste peiling staat de BoerBurgerBeweging op 4, BIJ1 houdt 1 zetel.

Zo staan de nieuwe partijen ervoor.

JA21 ruim twee keer zo groot als FVD

JA21 profiteert vooral van het verlies van Forum voor Democratie. Die partij staat op 3 zetels, 2 minder dan vorige maand. FVD leek toen nog iets te herstellen van de dreun na het vertrek van Wybren van Haga, maar valt nu weer terug. JA21 is in de peiling nu meer dan twee keer zo groot als FVD. BV NL haalt geen zetels.

Volt concurreert vooral met D66 en linkse partijen. In die hoek vinden niet veel veranderingen plaats. D66 verliest een zetel en staat nu op 22, 2 minder dan bij de verkiezingen van maart. De PvdA blijft gelijk op 9, de SP (9) en GroenLinks (8) krijgen er elk een zetel bij. Ook de Partij voor de Dieren staat op 8 zetels.

Bekijk ook

VVD verliest twee zetels, CDA stabiliseert op 9

De VVD verliest deze maand 2 zetels en staat nu op 37. Ten opzichte van de verkiezingen staat de partij nog wel op winst, toen haalde ze er 34. De partij van Mark Rutte is daarmee ook nog altijd veruit de grootste in De Peiling.

De laatste zetelpeiling

Op afstand volgt D66 met 22 zetels, en daar weer onder staat de PVV, op 16 (-1). Het CDA stabiliseert en blijft deze maand steken op 9. De ChristenUnie krijgt er voor de tweede keer op rij een zetel bij en staat nu op 6 (+1).

info

Over het onderzoek

De zetelverdeling is gebaseerd op onderzoek van Ipsos onder een representatieve steekproef van 1.004 stemgerechtigde Nederlanders. De gegevens zijn verzameld van 23 tot en met 26 juli 2021. Het onderzoek is gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, regio, werkzaamheid en stemgedrag bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Voor de zetels gelden statistische marges van +/- 1 procent bij de kleine partijen en +/- 2.5 procent bij de grootste partijen.

Bekijk ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.