Pakjesavond wordt dit jaar anders dan anders. Door de coronamaatregelen mag er maar een klein aantal mensen aanschuiven om de verjaardag van de Sint te vieren. 9 procent zegt dat ze die regel gaan overtreden, anderen hebben 'coronaproof' oplossingen.

Welke coronaregels er precies gelden op sinterklaasavond is nog niet bekend, maar dat er een maximum aantal aantal mensen tegelijk bij elkaar mag zijn, is zeker. En niet iedereen is bereid om hun sinterklaastraditie daarvoor op te geven.

Traditie

9 procent van de deelnemers zegt dat ze met meer dan het nu toegestane aantal mensen pakjesavond gaan vieren. Vaak gaat het dan om drie, vier of vijf personen van buiten het huishouden, maar er zijn ook mensen die pakjesavond vieren met meer dan vijf mensen uit andere gezinnen (41 procent).

Voor veel mensen is het vieren van Sinterklaas met de hele familie of met een vriendengroep een traditie, die ze niet willen opgeven. "We doen het elk jaar zo, en dat gaan we weer doen, corona of niet", aldus een deelnemer.

Lees ook

'Ik wil niet kiezen tussen m'n kinderen'

De meest voorkomende reden om de coronaregels op sinterklaasavond te breken, is de grootte van de familie. Mensen willen niet 'kiezen' tussen hun kinderen of kleinkinderen. "Ik heb drie volwassen dochters. We vieren nog steeds Sinterklaas en ik ga niet één dochter kiezen die dan niet mee mag vieren," zegt iemand.

Iemand anders zegt dat alle kleinkinderen altijd samenkomen, 'en ja, daarvan zijn er een paar ouder dan 13 jaar. Die komen gewoon ook hoor'.

Sinterklaas gaat online

Veel mensen die pakjesavond wel 'coronaproof' willen vieren, bedenken daar creatieve oplossingen voor. 'FaceTime', 'Zoom' en 'Meet' worden massaal genoemd. Zo geven meerdere mensen aan dat de gezinnen binnen hun familie met elkaar en met opa en oma in contact staan via een videoverbinding als ze elk hun eigen zak cadeaus uitpakken.

Ook door volwassenen wordt de livestream ingezet op 5 december: "We zetten de surprises bij elkaar voor de deur en dan gaan we 's avonds live gedichten voorlezen en de surprises uitpakken."

Lees ook

Pakjespost

Sommigen hebben andere oplossingen bedacht om sinterklaasavond te vieren zonder samen te zijn. Zo zijn er eerder lootjes getrokken en worden pakketjes en gedichten via de post opgestuurd, of brengen opa en oma namens de Sint pakjes aan de deur bij hun kleinkinderen 'waarna we zelf met een stuk speculaas thuis zitten, in de wetenschap dat het weer anders zal worden'.

Iemand anders schrijft dat ze met de familie vier vakantiehuisjes hebben gehuurd zodat de neefjes en nichtjes het tóch samen kunnen vieren: 'de kinderen kunnen gezamenlijk langs opa en oma gaan terwijl hun ouders in hun eigen huisje blijven'.

3 procent stelt de viering van de verjaardag van Sinterklaas dit jaar uit, in de hoop dat de maatregelen later versoepeld worden: "Sinterklaas is toch niet jarig op 5 december, dus wat maakt het uit."

info

Over het onderzoek

Aan het onderzoek (pdf), gehouden van 7 tot en met 12 november 2020, deden 28.825 mensen mee, onder wie 500 mensen van Surinaamse of Antilliaanse afkomst. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.