Een derde (35 procent) geeft dit jaar minder of geen geld uit aan het Sinterklaasfeest vanwege de gestegen prijzen. Het gaat om mensen die het feest jaarlijks vieren met cadeautjes en lekkernijen. "Blut is blut, dus valt er nu weinig te vieren."

Dat blijkt uit het feestdagenonderzoek van EenVandaag. Er zijn grote verschillen tussen inkomensgroepen: van de hogere inkomens bezuinigt 17 procent dit jaar op Sinterklaas, bij de middeninkomens gaat het om 33 procent. Van de ondervraagden met een lager inkomen geeft maar liefst de helft (48 procent) minder uit. Eén op de acht moet het feest dit jaar zelfs noodgedwongen overslaan.

Kringloopwinkel en kleinere cadeaus

Van alle deelnemers die regelmatig Sinterklaas vieren geeft 29 procent dit jaar minder geld uit dan normaal. Bij lagere inkomens geldt dit voor 35 procent. Omdat het dagelijks leven een stuk duurder is geworden, maken ze praktische keuzes met het geld dat ze overhouden. Ze kiezen voor kleinere cadeaus of letten extra goed op aanbiedingen.

En de kringloopwinkel en Marktplaats zijn dit jaar opvallend populair. "Alles komt van de kringloopwinkel. Boeken halen we uit de ruilkast. Dat is nog duurzaam ook", zegt iemand.

Sinterklaas uitgaven in crisistijd

Praktische presentjes

Sommige ouders laten hun kinderen wat minder vaak hun schoen zetten. Anderen stoppen ook praktische cadeaus, zoals bijvoorbeeld kleding, in de zak van Sinterklaas. Dat vinden ze doorgaans te grote uitgaven, maar met de feestdagen kan het er wel af. "In plaats van speelgoed geven wij onze kinderen nu een paar goede nieuwe schoenen. Ook een grote chocoladeletter en wat kleine schoencadeautjes", vertelt een ouder.

Maar of het nu grote, kleine of praktische cadeaus zijn, voor de kinderen maken ze er sowieso een feestje van, zeggen veel ouders en grootouders.

Bekijk ook

Geen pakjesavond

Maar niet voor iedereen die graag Sinterklaas viert wordt het dit jaar een heerlijk avondje. Voor 6 procent geldt dat ze het feest dit jaar overslaan. Bij de deelnemers met een lager inkomen gaat het om één op de acht (13 procent).

Bij deze groep gaat al het geld op aan eerste levensbehoeften, zoals boodschappen en de energierekening. En dan worden de feestdagen opeens een probleem, in plaats van iets leuks. "Als we de verwarming al niet kunnen betalen, hoe moeten we dan geld uitgeven aan cadeaus? Dit doet echt pijn", vertelt iemand.

Bekijk ook

Frustratie bij ouders

Veel ouders die de eindjes aan elkaar moeten knopen worstelen met de situatie. Ze vinden het erg frustrerend dat ze hun kinderen niets kunnen geven. "Ik wil zo graag iets doen voor mijn dochter, maar het lukt gewoon niet. Het is de gasrekening betalen of sinterklaascadeautjes", zegt een moeder.

Sommigen denken erover om de vaste lasten wat later te betalen om nu iets te kunnen geven. Iemand schrijft daarover: "Ik gun ze een beetje feest, dan maar wat bijkomende schulden."

Joyce Boverhuis presenteert de resultaten van het onderzoek over de uitgaven met Sinterklaas
info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 14 tot 22 november 2022. Aan het onderzoek deden 32.703 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waaronder 14.902 deelnemers die doorgaans geld uitgeven aan het Sinterklaasfeest.

Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 80.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.