Het zal je maar gebeuren: voor duizenden euro's aan vuurwerk inkopen, maar het niet mogen afsteken. Het overkomt vuurwerkliefhebbers Fin en Danny. Het kabinet zet er vandaag een streep door met een vuurwerkverbod voor dit jaar.

Het kabinet besluit vandaag dat vuurwerk afsteken komende jaarwisseling is verboden, om te voorkomen dat hulpdiensten die door corona al heel druk zijn, overbelast raken. Danny en Fin hebben allebei voor meer dan 4000 euro vuurwerk ingekocht.

Het zoveelste verbodje

Het besluit maakt veel los bij vuurwerkfans. Als oprichter van een Facebookpagina waarvan de leden al langere tijd tegen een vuurwerkverbod pleiten, ziet Danny veel reacties vol woede of weerstand tegen dit besluit. Zelf is hij het er ook mee oneens.

"De afsteektijden waren ook al verkort. Daardoor kunnen ouders met kinderen overdag niet eens meer veilig een beetje klein vuurwerk afsteken in de tuin. Eerder dit jaar werden vuurpijlen en knalvuurwerk ook nog eens verboden. Ze testen dat niet eens. Weet je, dit is het zoveelste ding wat ons wordt afgenomen. Het zoveelste verbodje. Wat is het volgende? Geen kerst meer?"

'Overheid maakt denkfout'

Fin heeft het er ook moeilijk mee. "Ik vind vuurwerk afsteken super belangrijk. Het is voor mij al vanaf heel jonge leeftijd een traditie met de familie waar we het hele jaar op zitten te wachten. Het geeft me een enorme kick."

"De overheid maakt een gigantische denkfout", volgens Danny. Komende jaarwisseling zal niet per se misgaan door vuurwerk, denkt hij. "Weet je wanneer het pas echt misgaat? Als mensen allerlei dingen zuipen en gebruiken en helemaal de weg kwijt zijn. Dat heb je ook zonder vuurwerk."

Lees ook

'Verbod houdt mij niet tegen'

Het verbod weerhoudt Danny en Fin er niet van om vuurwerk af te steken. Fin heeft verschillende soorten titaniumvuurwerk uit Polen, 'Zena Trueno vlinders', 'jawbreakers' uit België, maar ook veel legale varianten uit Nederland.

"Ook dit jaar wordt het lekker knallen", zegt hij uitdagend. "Ik zoek gewoon plekken op waar geen politie komt en steek het daar allemaal af. Zo'n verbod houdt mij niet tegen. En ik denk dat ik niet de enige ben die zo denkt", zegt Fin.

Einde vuurwerktraditie?

Het besluit raakt niet alleen vuurwerkliefhebbers, maar ook vuurwerkverkopers. "Dit jaar is het niet anders, maar wij hopen natuurlijk wel dat wij volgend jaar onze voorraden mogen verkopen", zegt vuurwerkverkoper Edwin van Vriesland uit Rotterdam. "En dat valt nog maar te bezien."

Edwin ziet het somber in. Eén keer afgeschaft, altijd afgeschaft, denkt hij. "Tja, de politiek houdt ons het ene voor, maar het andere gaat gebeuren. Als je het mij vraagt, betekent dit het einde van de vuurwerktraditie." Hij kocht afgelopen maart al tachtig pallets vuurwerk met een waarde van 100 duizend euro in.

Vuurwerkhandelaar Edwin van Vriesland in magazijn
Bron: Eigen foto
Vuurwerkhandelaar Edwin van Vriesland in zijn magazijn

Niet braaf op de bank zitten

Dat ziet Danny toch anders. "Denkt de overheid nou echt dat mensen dit jaar braaf op de bank gaan zitten en dit accepteren? Tuurlijk niet. Er zijn heel veel liefhebbers die hier écht het hele jaar voor leven. Die daar hun hart en ziel in hebben."

"Zij kopen echt mooi vuurwerk, die willen daar gewoon veilig van kunnen genieten", vervolgt hij. "Die mensen gaan echt niet zitten wachten tot volgend jaar. Dat doen ze gewoon niet. Ik in ieder geval niet."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.