Terwijl veel gemeenten onder de rivieren carnaval dit jaar aan zich voorbij laten gaan, roept Breda alsnog een Prins Carnaval uit. "Het carnavalsvirus krijgen we, online of niet", zegt prins Arie d'un Urste van Kielegat.

Vanaf de inhuldiging rond 11 november stroomt de agenda van Prins Carnaval normaal gesproken vol. "Carnaval is meer dan alleen die 5 dagen feest", vertelt Arjan Broeders. Gisteravond werd hij in zijn woonplaats Breda ingehuldigd als prins Arie d'un Urste van Kielegat. Ondanks dat carnaval dit jaar anders is, hoefde hij niet lang na te denken, toen hem werd gevraagd of hij Prins Carnaval wilde zijn.

Kansen voor nieuwe initiatieven

Waar Arjan, of Arie d'un Urste vorig jaar op de Grote Markt stond, tussen duizenden mensen, zat hij gisteren met een klein gezelschap in een afgehuurd café. 230 teams volgden op tv vanuit hun huiskamer aanschouwen hoe hij werd ingehuldigd.

Wat hij dit jaar gaat doen, nu veel feestelijke activiteiten niet kunnen doorgaan, weet hij nog niet: "Ik wil vooral uitstralen dat carnaval wél doorgaat. Het stroomt door ons bloed, of dat nu met of zonder feest is. Natuurlijk is het anders dan vorig jaar, maar deze periode biedt ook kansen voor nieuwe initiatieven."

Lees ook

Over een andere boeg

"We hebben iemand in de arm genomen die bij alles wat we willen ondernemen, onderzoekt of het coronaproof kan. Het laatste wat ik wil is risico nemen", zegt de Prins Carnaval.

Hij zou bijvoorbeeld graag de verpleeghuizen en scholen in de regio bezoeken, als dat mogelijk is.

Janinka Vermeulen en haar vriendinnen
Bron: EenVandaag
Janinka en haar vriendinnen vieren de opening van het carnavalsseizoen dit jaar vanaf de bank

Groot contrast met vorig jaar

Voor Janinka Vermeulen kan het contrast met vorig jaar bijna niet groter: toen stond ze met haar vriendinnen te hossen op het marktplein. Gisteravond zat ze met dezelfde groep van vier, verdeeld over twee volledig versierde huizen, voor de buis om er op afstand een feestje van te maken tijdens de opening van het carnavalsseizoen.

Ze kan wel wat positiviteit gebruiken. "Als we vorig jaar hadden geweten welke consequenties carnaval zou hebben gehad voor het coronavirus, hadden we het natuurlijk nooit gedaan", zegt ze. "Helaas heb ik zelf ook een aantal dierbaren verloren aan corona, dus ik weet als geen ander hoe belangrijk het is dat we ons aan de regels houden. Zo'n online feestje kan voor mij wel net voor wat positiviteit zorgen."

Lees ook

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp.