Astrid en Sonja Holleeder redden met hun verklaringen het leven van hun broer Willem. Dat zegt Piera Aiello, al jaren een belangrijke bedreigde getuige tegen de Italiaanse maffia, in een interview met EenVandaag.

Het was een megaproces van meer dan vijftig zittingen in ruim een jaar. Komende week hoort Willem Holleeder de strafeis van justitie. Dat het Openbaar Ministerie tegen de topcrimineel 'levenslang' gaat eisen is geen geheim. Cruciaal bewijs in de zaak zijn de belastende getuigenverklaringen van Holleeders zussen. "Met die daad laten ze zien dat ze echt van hem houden", zegt Piera Aiello.

'Vroeg of laat had iemand Holleeder vermoord'

"Ik vind wat ze gedaan hebben heel goed. Ik denk dat ze zo het leven van hun broer gered hebben. Hij zou vroeg of laat iemand te lastig worden en dan had iemand hem vermoord", zegt Aiello. De Siciliaanse Aiello weet hoe het is om zware criminelen te verraden. Al op jonge leeftijd werd ze door een lokale maffiabaas gedwongen om te trouwen met zijn zoon.

"Astrid en Sonja Holleeder hebben met hun verklaringen het leven van hun broer Willem gered", zegt de Italiaanse Piera Aiello, zelf een jarenlang bedreigde getuige.

Als haar man in 1991 voor haar ogen wordt geliquideerd besluit ze, samen met schoonzus Rita, samen te werken met de Italiaanse maffiabestrijder Paolo Borsellino. Een jaar later wordt diezelfde Borsellino met een zware autobom door de maffia vermoord. Maar dankzij de belastende verklaringen van Piera Aiello en Rita Atria belanden tientallen maffiosi achter de tralies. "Ik heb nooit wakker gelegen van angst, nooit. Als ik nu terugkijk zou ik alles precies hetzelfde doen als ik heb gedaan", zegt Aiello.

Lees ook

Maffiosi moeten vluchten

Bijna dertig jaar lang leeft de bedreigde getuige met een nieuwe identiteit in een dorpje in het noorden van Italië, ver weg van haar geliefde Sicilië. Tot begin 2018. Bij de parlementsverkiezingen voert ze anoniem en onherkenbaar campagne voor de Vijfsterrenbeweging als 'kandidate zonder gezicht'.

Als ze daadwerkelijk wordt gekozen als volksvertegenwoordiger besluit ze dat heel Italië mag weten hoe ze eruit ziet. "Ik heb mijn naam en gezicht weer terug en mijn vaderland opgeëist. Ik hoef niet meer te vluchten. Nu zijn het de maffiosi die moeten vluchten."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.