Het is misschien wel de spannendste dag in het proces Holleeder tot nu toe. Maandag beginnen de verhoren van de zusjes Holleeder. Zijn lievelingszusje Sonja Holleeder, weduwe van de geliquideerde Cor van Hout, komt als eerste aan het woord. De zusjes spelen een cruciale rol in het proces. Zij hebben eerder verklaard dat hun broer Willem de man is die opdracht tot moord zou hebben gegeven. Belangrijk detail: de zusjes hebben het van Willem zelf gehoord, zo zeggen ze. (Foto: Sonja en Willem Holleeder in de Jordaan)

Grote vraag komende dagen (Sonja wordt meerdere dagen gehoord): houdt Sonja vast aan haar verhaal? Hoe groot is de druk voor haar als ze oog in oog komt te staan met haar broer? Sonja zou doodsbang zijn voor Willem Holleeder die haar, zo blijkt ook geheime geluidsopnames, ernstig heeft bedreigd. Holleeder zelf verklaarde over die bedreigingen overigens vorige week nog dat dat allemaal niet zo letterlijk moet worden genomen. Die taal hoort een beetje bij de Jordanese familie, zo zei hij.

Willem Holleeder: 'Mijn zussen liegen'

Afgelopen weken hebben we vooral de versie van Willem Holleeder zelf gehoord. Volgens de Heineken-ontvoerder liegen de zusjes. Het draait allemaal om geld. De zusjes hebben de criminele erfenis van Cor van Hout stiekem voor zichzelf gehouden, zo zegt hij. Het ging in de erfenis om miljoenen, vooral vastgoed (o.a. raampanden op de achterban in Alkmaar). De formele eigenaar van de panden waren Antilliaanse bedrijfjes, maar dat was een papieren werkelijkheid. In het echt waren ze van Cor van Hout. Hij had miljoenen die hij had verdiend met de ontvoering van Heineken geïnvesteerd in de panden en daarmee witgewassen. 

Na de dood van Cor van Hout ontstaat er gedoe tussen willem Holleeder en de zussen over de erfenis. Volgens  Sonja Holleeder bezocht Willem haar meteen op de dag dat Cor was vermoord. Hij vroeg zich af wat er met de panden was gebeurd. Sonja heeft tegen Willem altijd volgehouden dat ze niet wist hoe het precies met de panden zat. Maar in werkelijkheid was zij na de dood van Cor de eigenaar geworden van de panden. En later zou ze de panden met haar zus de panden hebben doorverkocht.

Mysterie verdwenen Heinekenmiljoenen lijkt opgelost

Vuurwerk in de rechtszaal 

Justitie is jarenlang bezig geweest om de te achterhalen hoe het nou precies met die panden zat. Sonja werd heel lang verdacht van witwassen. Maar in 2013 bleek ineens dat Sonja had geschikt met Justitie.  Haar vervolging was van de baan, nadat ze ruim 1 miljoen euro had betaald aan Justitie. En pas toen hoorde Willem Holleeder dat Sonja wel degelijk mede-eigenaar was geweest van de erfenis van Cor. Volgens Holleeder liegen de zusjes dus over de beschuldigingen aan zijn adres. Want ze hebben er baat bij om hem weg te houden bij de miljoenen. Het zal voor vuurwerk zorgen de komende dagen. 

Oog in oog met Willem Holleeder

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.