Peter R. de Vries getuigt vandaag in de strafzaak tegen de bekendste crimineel die terecht staat voor liquidaties: Willem Holleeder. Om tien uur zou in de gerechtsbunker in Osdorp zijn ondervraging in het proces tegen Willem Holleeder beginnen, maar De Vries maakt rechtsomkeert als hij bij binnenkomst zijn schoenen moet uittrekken. Een klein uur later keert hij toch terug.

Het was een emotionele dag voor Peter R. de Vries. "Ik was geëmotioneerd toen het ging over het diner dat ik had met Cor van Hout, een maand voor zijn dood." Hoe het voelt voor Peter om 2,5 meter naast de mogelijke opdrachtgever op de moord van Cor van Hout te zitten zegt hij: "Het is bizar, maar het is niet anders." Het hele interview met verslaggever Bram de Waal, na de zitting, kijk je hieronder terug.

'Ik was geëmotioneerd toen het ging over het diner dat ik had met Cor van Hout, een maand voor zijn dood'

Peter R. de Vries en Holleeder kennen elkaar al sinds Heineken-ontvoering, bijna 35 jaar geleden. In 1983 doet De Vries voor De Telegraafverslag van deze geruchtmakende kidnap en weet hij als een van de weinige journalisten langdurig contact te onderhouden met de twee hoofdverdachten die naar Frankrijk zijn gevlucht: Cor van Hout en Willem Holleeder. De misdaadjournalist raakt goed bevriend met Cor van Hout, die een relatie heeft met Sonja Holleeder. Van Hout wordt in 2003 geliquideerd, volgens het OM in opdracht van Holleeder. 

Volg het verhoor van Peter R. de Vries op de voet via tweets van justitieverslaggever Bram de Waal

Peter R. de Vries en de "Zussen-tapes"

De laatste jaren is Peter R. de Vries een belangrijke vertrouweling en adviseur van de drie vrouwen die zeer belastende verklaringen hebben afgelegd tegen Willem Holleeder: z’n zussen Sonja en Astrid en ex-vriendin Sandra. Niet alleen legt De Vries in 2013 het contact met de politie als de vrouwen in het diepste geheim willen verklaren over Holleeder als opdrachtgever voor onderwereldmoorden. De misdaadverslaggever geeft bovendien waardevolle tips hoe de twee zussen het beste stiekem gesprekken met hun broer kunnen opnemen. Die “Zussen-tapes” spelen nu een belangrijke rol in de strafzaak.

KIJK & LEES OOK

Bedreigingen van Willem Holleeder om Amerikaanse film

Het verhoor gaat over de bedreigingen van Willem Holleeder aan het adres van Peter R. de Vries. In april 2013 krijgt de misdaadjournalist een woedende Holleeder aan de deur: "Ik kom je nu zeggen, mijn naam niet in die film! Als je denkt dat je het toch kunt doen, dan weet je wat er gebeurt (…) Moet ik het nu afmaken, wil je dat ik het nu doe?'' Het incident heeft alles te maken met de Amerikaanse verfilming van de “De ontvoering van Alfred Heineken”, een besteller die De Vries in 1987 publiceert. Dat boek is geschreven in nauwe samenwerking met Cor van Hout. Maar Holleeder wil in 2013 niets met een Amerikaanse film te maken hebben. De bedreiging van Holleeder wordt vastgelegd met camera’s en Peter R. de Vries laat op Twitter weten: "Doorgedraaide Willem Holleeder bedreigt mij op woonadres met de dood in aanwezigheid van mijn vrouw. Direct aangifte gedaan bij politie.”
 
De aangifte heeft uiteindelijk grote gevolgen. Want Holleeder is dan pas net ‘n jaar op vrije voeten, onder de voorwaarde dat hij geen strafbaar feit pleegt. In een gesprek dat Astrid in het geheim opneemt met haar broer, zegt Holleeder er dit over: "As, hij speelt 'n spel. Dat gezeik over die kankerfilm. Peter kan toch gewoon zijn mond houden? Hij weet van m'n voorlopige invrijheidstelling. Drie jaar hangt nu boven m’n hoofd (...) Je weet wat ik ga doen hè…"
 
Astrid heeft in haar verhoren met de politie laten weten dat haar broer serieuze plannen had om Peter R. de Vries te laten vermoorden: 
 

Willem zei dat als hij moest gaan zitten Peter zou gaan. Net als bij Thomas van der Bijl zou Willem van tevoren een schutter regelen. Als Willem vast zou zitten, dan zou Peter worden doodgeschoten.

Inmiddels is Willem Holleeder onherroepelijk veroordeeld voor de bedreiging van Peter R. de Vries en heeft hij een strafrestant van drie jaar voorwaardelijk uitgezeten omdat hij in de fout ging tijdens z’n proeftijd. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.