Dat zegt Ad van Hout, broer en vertrouweling van de in 2003 geliquideerde Heinekenontvoerder Cor van Hout in een exclusief tv-interview met EenVandaag. Na die moord heeft weduwe Sonja Holleeder de criminele erfenis van Cor van Hout afgehandeld. Het ging met name om prostitutiepanden op de Achterdam in Alkmaar. Sonja Holleeder heeft onder ede verklaard dat ze die panden heeft verkocht voor ongeveer 1,3 miljoen euro. Maar Ad van Hout gelooft daar niets van. ​

Ik geloof daar niets van (…) Die achterdam was al gauw 10 miljoen waard, er zaten ook nieuwe panden, die heeft Cor allemaal laten bouwen. Ik denk dat ze bang is dat ze haar centen kwijt raakt (…) Nou loopt ze over die centen te liegen, dat vind ik niet zo verstandig.” 

Betrouwbaarheid zusjes Holleeder in het geding?

Sonja Holleeder en haar zus Astrid zijn cruciale getuigen in het proces tegen Willem Holleeder. Volgens  de zussen zit Willem Holleeder achter de moord op Cor van Hout. Motief voor de moord is die criminele erfenis van Cor, zo zeggen ze. Willem Holleeder zou hebben geaasd op de panden in Alkmaar. En dus speelt de erfenis een grote rol in het proces.  Als Sonja Holleeder niet de gehele waarheid zou spreken over de erfenis, komt de betrouwbaarheid van de zusjes wellicht ter discussie te staan."Al die ellende die Sonja nu met dat geld, de erfenis, heeft. Als ze daar nu eerlijk over praat, had ze al die ellende misschien niet gehad. Want het lijkt wel alsof ze alleen maar met dat geld bezig is, in plaats van de liquidatie van m’n broertje.” 

Boos over erfenis

Nooit eerder gaf hij een televisie-interview. Maar nu vertelt Ad van Hout openhartig over zijn innige relatie met zijn broer Cor. Tientallen jaren lang is Ad 'de schaduw' van Cor. Dag en nacht zijn de broers samen. Ad van Hout is boos. Het steekt hem dat de familie Van Hout nooit een cent ontvangen uit de erfenis van zijn broer Cor, zo zegt ie nu. Berooid zijn ze en moeder van Hout kreeg zelfs een armenbegrafenis, terwijl “Sonja zoveel centjes heeft”.

Cor heeft ook familie, wie zijn wij dan? Niemand meer. Dat is verschrikkelijk

Opgraven Heinekengeld in Parijs

Ad van Hout was niet zomaar een broer van Cor, hij was ook zijn vertrouweling en beschermheer, was naar eigen zeggen iedere dag bij hem, deed klusjes voor zijn broer. “Ze noemden mij de schaduw, eerst kwam Cor en daarna ik.”

Het moet ergens in de jaren tachtig zijn geweest. Holleeder en Van Hout zitten vast in een Frans hotel voor de ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur. Een deel van de miljoenen losgeld is nooit terug gevonden. Het is Ad van Hout die, samen met de later vermoorde Thomas van der Bijl, in een gehuurde Renault 5 naar een bos in Parijs rijdt om daar de begraven miljoenen op te halen.“Thomas is daar aan het scheppen geweest. (vraag: heeft u ook gegraven?) Nee, dat mocht niet van Cor. Omdat hij vastzit. Als z’n broer wordt gepakt die daar aan het graven is, dan is natuurlijk een beetje een rare bedoeling. “

De bewering van Ad van Hout staat haaks op de verklaring van Willem Holleeder. Die verklaarde eerder dat hij het geld zou hebben opgegraven bij een boom in Lage Vuursche, waar een letter in was gekerfd.“Dat is voor mij nieuw en eigenlijk vind ik het kinderachtig. Want waarom is Thomas daar dan twee dagen aan het graven geweest? Voor mijn doen lag daar de rest van het papieren geld.”

Bewapende beschermheer van Cor

Heineken-ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder komen begin jaren negentig uit de gevangenis. De bloedgabbers van weleer groeien al snel uit elkaar en krijgen ruzie. Op de achtergrond spelen de nooit gevonden miljoenen losgeld van de Heineken-ontvoering een rol. In 1996 wordt er een aanslag gepleegd op Cor van Hout die hij ternauwernood overleeft. Als Ad van Hout zijn broer Cor vergezelt, is hij op een gegeven moment dan ook gewapend. Het levert hem later een veroordeling wegens wapenbezit op. “Ik had een vergunning voor eigen wapens ja, maar ik mocht er alleen niet mee lopen. Maar dat deed ik wel om Cor te beschermen vanwege die aanslagen en dreigementen.”

Eén moment is hij niet bij Cor. Ad zit in zijn auto als ie wordt gebeld. Het is 24 januari 2003. Cor is in Amstelveen neergeschoten. Meteen rijdt hij naar de plek. “De recherche probeerde mij tegen te houden. Ik stond te huilen. Ik wees naar Cor en zei: die jongen krijgt het koud, doe eens een deken over hem heen! Maar ja, het was al gebeurd.“ Net als de zussen Holleeder is ook Ad van Hout er van overtuigd dat Willem Holleeder achter de moord op zijn broer zit. In het interview zegt hij: “Ik denk dat ie verantwoordelijk is, dat weet ik 98% zeker (…) Cor heeft tegen mij gezegd, als mij wat gebeurt, dan zit die Willem erachter.”

Ad van Hout reageert ook op delen uit de verklaring van Sonja die over hemzelf gaan. Zo heeft Sonja Holleeder gezegd dat meteen na de dood van Cor “dure klokkies”  (red: horloges) zou hebben ontvreemd uit het huis van Cor van Hout in Nigtevecht. Op camerabeelden is ook te zien dat Ad het huis verlaat met twee tassen. Maar volgens Ad zaten daar geen klokjes in: “Er lagen geen dure klokjes in Nigtevecht. Ik weet niet waarover ze praat. Die tassen daar lagen wapens in. Ik heb die tassen nog aan Astrid laten zien. Die zei: gooi ze maar weg.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.