Misdaadjournalist Paul Vugts leefde dit jaar onder de zwaarst denkbare beveiliging. De bedreigingen die hij kreeg, maakten dat nodig. Toch heeft hij heeft geen dag niet gewerkt. "Dan wordt ook in het criminele milieu duidelijk: dit helpt niet."

In de nazomer van 2017 komen de eerste serieuze berichten binnen over mogelijke dreiging aan het adres van Vugts. Zijn liquidatie zou aanstaande zijn. Vanwege de dreiging moet hij zijn huis halsoverkop verlaten. "Dan kom je in een bizarre wereld terecht, waar je in hotels woont en vooral lang in een safehouse zit, ergens afgeschermd, ver weg", zegt Vugts.

Kleerkasten

Hij krijgt zware beveiliging. "Beveiliging waarin je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat door kleerkasten met kogelwerende vesten wordt beveiligd die in alles met je meedoen", vertelt de misdaadjournalist. "Je weet als verslaggever dat zoiets een keer kan gebeuren. Maar als je er middenin zit, overvalt het je toch".

De start van het Holleeder-proces maakt hij mee achter het glas. Vugts wordt bij de rechtbank aangevoerd alsof hij de crimineel is. Voor de ogen van rijen belangstellenden voor de zaak. "De ene keer gaat dat wat low profile en de andere keer met toeters en bellen. Dan rijden ze veel te hard die parkeergarage in, en denken mensen: 'Oh, daar is-ie, Holleeder!' En dan was ik het maar."

Gewone dingen, bijzonder

Van al die beveiliging worden de gewone dingen bijzonder, zegt Vugts. Als hij een afspraak in een kroeg heeft, wordt deze van tevoren gecheckt. De jongens van de beveiliging proberen zo discreet mogelijk te zijn. "Iedereen die verstand heeft van beveiliging, die zegt: je moet toch je leven leiden. Anders word je gek. Je moet daar een evenwicht in zoeken", zegt Vugts.

In de zomer van 2018 wordt zijn beveiliging opgeheven. "In het begin is het natuurlijk wel zo dat het een voorrecht is om midden in Amsterdam op een terras te zitten, zonder dat er kleerkasten om je heen hangen", stelt de journalist. Vugts zegt zich er bewust van te zijn dat deze positie zo weer kan veranderen. "Maar dat hoort wel een beetje bij de misdaadverslaggeving."

Hellend vlak

De misdaadjournalistiek zit in zwaar weer. Een grimmige periode, zegt Vugts, waarin ook Telegraaf-misdaadjournalist John van den Heuvel nog altijd met zware beveiliging leeft. Onlangs kreeg Van den Heuvel te horen dat hij niet meer aan de desk van RTL Boulevard mag komen vanwege de dreiging. Een beslissing van politie, OM en burgemeester Halsema van Amsterdam.

"Omdat hij daar niet kan verschijnen, is dat de eerste keer dat hij niet zijn werk kan doen sinds hij in de beveiliging zit. En dat is een hele nare situatie. We moeten niet op dat hellend vlak terechtkomen", zegt Vugts. "Als die criminelen maar denken dat ze hun zin krijgen met dreiging, dan gaat het kwadratisch toenemen. Daar ben ik van overtuigd."

Lees ook

Dreiging 'on-Nederlands'

Daarnaast waren dit jaar ook een aanslag op de redactie van Panorama en werd er op de gevel van De Telegraaf ingereden met een bestelbusje. Paul Jansen, hoofdredacteur van De Telegraaf, spreekt over de impact daarvan. "Elke dag dat je hier langsloopt, word je toch weer geconfronteerd met de verschrikkelijke aanslag die er is geweest", zegt Jansen.

"Je wilt niet buigen", zegt hij. "Natuurlijk heeft het impact, het is nogal wat. Met name de bedreiging tegen journalisten en tegen John." De hoofdredacteur zegt vaker te maken te hebben gehad met dreiging, maar dat het zo erg is als met Van den Heuvel, heeft hij nog nooit heeft meegemaakt. "Het is on-Nederlands wat daar aan de hand is."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.