​​​​​​​Een getuige in het proces tegen Willem Holleeder die nog verder gehoord moest worden is overleden door een bizar ongeluk tijdens het vissen in Oost-Europa. Bij het uitgooien van zijn hengel raakte de Turkse drugscrimineel Hidr Korkmaz een elektriciteitspaal, waardoor hij werd geëlektrocuteerd.

Een dubieus ongeluk waarbij een belangrijke getuige in de Holleederprocessen plotseling overlijdt, het is niet de eerste keer. In 2007 kwam Bram Zeegers een week na zijn getuigenissen in de zaak-Holleeder door een overdosis xtc om het leven.

Verdacht

Zeegers was de advocaat van Willem Endstra en was getuige in het proces over de afpersing van Endstra door Holleeder. “Het was heel verdacht indertijd,” zegt journalist Harry Lensink die de zaak op de voet volgde.

Zeegers was op de avond van zijn dood met zijn vriendin Shirley. Zij had de drugs, MDMA-poeder, gehaald bij een dealer. Beiden gebruikten ze de drugs. “Ik heb begrepen dat Zeegers blijkbaar veel te veel gebruikte. Hij kreeg het heel warm en is toen in bad gaan liggen. En daar kreeg hij een hartaanval.”

Mysterie

Ondertussen zou Shirley de hulpdiensten gebeld hebben. Maar zij gaf het verkeerde huisnummer door. Toen de hulpdiensten arriveerden bleek reanimatie niets meer uit te halen. “Het blijft tot op de dag van vandaag een mysterie,” zegt journalist Harry Lensink die de zaak op de voet volgde. “Maar vooralsnog lijkt het allemaal puur toeval te zijn geweest.” Toch zegt Lensink ook dat de onderste steen nog niet boven is.

Film

Korkmaz is volgens Lensink ‘een soort professionele getuige’ die in meerdere zaken opduikt. De ene keer heeft justitie veel aan hem, de andere keer zou hij een grote leugenaar lijken. Maar blijkbaar had hij wel nog belastende informatie over Holleeder.

“Het is een bizar ongeluk. Maar het is wel een vrij omslachtige manier om iemand te elektrokuteren net als diegene bij een visuitje ergens in Oost-Europa is. Dat kan net zo goed in Nederland,” zegt Lensink. “Het klinkt in ieder geval als een heel mooi plot voor een film.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.